Burse pentru elevii din școlile profesionale și tehnice! La Reșița se inventează învățământul dual!

Primarul și consilierii locali din Reșița încearcă să reinventeze sistemul de învățământ din oraș, astfel încât societățile comerciale să nu se mai plângă de faptul că nu găsesc forță de muncă suficientă și calificată!

Liberala Mădălina Chiosa (foto) a inițiat, alături de social-democratul Ionuț Chisăliță, un proiect, adoptat de toți ceilalți, prin care se urmărește încurajarea tinerilor din afara Reșiței de a urma cursurile unei școli profesionale sau ale unui liceu cu profil tehnic din municipiu. „Ne-am gândit la 200 de burse, fiecare în cuantum de 100 de lei, care să fie acordate pentru elevii din învățământul profesional și tehnic, adică liceu tehnologic și școală profesională. E vorba de burse acordare pentru cazarea elevilor în cămine școlare și masă, acoperirea parțială a cheltuielilor. Ideea este de a atrage elevi din exterior către Reșița. Această bursă se referă la cazarea elevilor care nu au domiciliul în Reșița și care sunt cazați în căminele noastre școlare. Urmează să fie un regulament după care vor fi selectați elevii”, a explicat Mădălina Chiosa.

Inițiativa consilierului PNL a fost sprijinită și de liderul grupului PSD din Consiliul Local, Ionuț Chisăliță. „În calitate de coinițiator alături de doamna Chiosa, care a avut un rol foarte important în acest proiect, vreau să spun  că este vorba despre o investiție pe care o facem în viitor, în resursa umană. Vedem că societățile comerciale din județ suferă din cauza lipsei de oameni care să fi terminat acele școli profesionale. Este un sprijin minim pe care încercăm să-l dăm acestor copii pentru a se îndrepta spre școlile profesionale. Aș propune totodată ca noi să devenim un fel de mediatori între societățile comerciale și unitatea școlară, pentru a se face practică în societățile respective, iar copiii să fie sprijiniți prin burse de la firmele respective”, a explicat Chisăliță.

Primarul Popa dă muncitorii afară!

Primarul Ioan Popa a intervenit și el pe seama acestui subiect. În primul rând, edilul-șef s-a arătat mirat de ceea ce a găsit în căminele școlare din Reșița. „O comisie o să verifice fiecare cămin în zilele următoare, ca să vedem pe ce stăm acolo. Sunt internate în care alături de elevi și eleve de 14 sau 15 ani sunt cazați muncitori din construcții veniți de prin Baia Mare, Satu Mare, care sapă șanțuri sau știu eu ce alte lucrări fac. Cred că niciunul dintre dumneavoastră nu și-ar dori ca fiul sau fiica de 14 ani să fie obligat să trăiască cu aceste persoane. Nu știe nimeni să ne explice rațiunea pentru care sunt cazați acolo. Financiară?! Nu cred, pentru că sunt încasări nesemnificative”, a precizat primarul Popa.

În al doilea rând, Popa a dezvoltat o idee care a pornit de la oamenii de afaceri de pe Valea Țerovei. Aceștia caută în zadar forță de muncă, deoarece oamenii buni preferă străinătatea, iar de pe băncile școlilor din oraș n-au ieșit în ultima vreme prea mulți tineri dornici de muncă și care să știe meserie. Tocmai pentru a se asigura că în anii ce urmează vor avea de unde alege, oamenii de afaceri adunați în jurul lui Johann Hrachovi s-au arătat dispuși să susțină financiar câteva clase de elevi care să se specializeze în firmele lor. „După o săptămână de la alegerea mea în funcție i-am convocat pe cei care conduc școlile din Reșița pentru a le prezenta un program școlar ce funcționează de vreo patru ani în Timișoara, Cluj, Sibiu, Brașov și alte orașe, care se numește învățământul dual. Merge mai mult spre profesionalizare și statul acordă câte 200 de lei pentru fiecare elev, iar companiile private care vor să intre în această combinație alocă și ele câte 200 de lei. Se face cam 70 la sută practică și 30 la sută teorie! Ne dorim să aducem și la Reșița acest sistem de învățământ. Există interes, am vorbit cu mai multe societăți comerciale și sper ca de anul viitor să avem trei sau patru clase”, a precizat Nelu Popa.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/