„Neamul corbilor. Blestemul zorilor”, la el acasă

Noua generație încearcă să readucă în prim-plan lectura, cartea. Privite din alt unghi, al tinerilor scriitori, cei care știu că Facebookul sau blogurile sunt pe primul loc, mai știu să strecoare printre toate acestea un volum literar pe gustul lor, cu o acțiune care parcă îi reprezintă și cu descrieri de trăiri și sentimente în care se regăsesc.

Exemplul viu este Lavinia Călina, tânăra scriitoare din Caransebeș, care deja a ajuns în cei doi ani de când s-a apucat de scris la a cincea carte și care după ce s-a întors de la cel mai mare târg de carte din București a dorit să-și lanseze și acasă volumul II din trilogia „Neamul Corbilor” („Blestemul zorilor”), carte apărută la editura Herg Benet. Seria prezintă războiul dintre cinci neamuri de vrăjitori, dintre care cel mai rău şi crud e cel al Corbilor.

Despărțite de încrâncenata luptă a magiei, luptă la care nu și-au dorit să ia parte, reîntâlnirea dintre Nicol și Roxana nu este cea așteptată. Ambele tinere fete intră în mrejele fără scăpare ale propriilor Neamuri, adâncindu-se treptat în fapte care le determină, aparent, să își piardă identitatea. Iar viziunea cea mai întunecată, acea viziune o morții și a crimei de neînchipuit, pare să prindă contur din ce în ce mai puternic. Un contur negru… al destinului neînduplecat.

Lavinia Călina știe să strecoare magie și acțiune, răsturnări de situație, intrigi țesute de veacuri, iubiri blestemate, pentru a face cartea mai interesantă și pe cititor mai curios, dornic să continue lectura.DSC_4071_01

„După ce am avut lansarea la Bookfest mi-am dorit ca următorul eveniment pentru promovarea celui de-al V-lea roman să fie acasă. În ultima perioadă am folosit mediul on-line  pentru promovare, am făcut clipuri de promovare pentru fiecare carte, iar mai nou m-am înscris pe un canal de Youtube unde prezint atât cărțile mele, dar și altele care mie mi se par foarte reușite. Este acest gen de Book Tube-ing ,un canal în care să fie mai haios, ca lumea să nu se plictisească, ca să atrag tinerii spre partea de lectură”, ne-a declarat tânăra scriitoare.

Publicul este tânăr, de la 15 ani la 25 de ani, dar asta nu înseamnă că dacă ai o altă vârstă nu poți să te regăsești printre rândurile din cărțile Laviniei.

„Literatura nu ține cont de vârstă. Am foarte multe persoane mai în vârstă care mă urmăresc pe Facebook cu drag și îmi cumpără cărțile. Gândurile mele zboară foarte repede… Am idei de foarte multe cărți, dar o să încep să-mi fac ordine în activitatea mea. O să termin seriile deja începute, Ultimul Avanpost și Neamul Corbilor, iar Zona Zero e singură… Obișnuiesc să-mi las cărțile într-un moment cheie și fanii așteaptă continuarea”, a mai spus Lavinia.

Lavinia a încercat o prezentare la Caransebeș mai altfel… nu în librărie sau galerie de artă, ci în club… nu cu un critic literar, care să-i prezinte cartea, ci cu o blogeriță, Ioana Duda, care i-a citit cărțile și a dorit să-i fie alături.

„Pe mine mă fascinează capacitatea Laviniei de a crea lumi… în care descrierea nu are nimic din ceea ce este real. În schimb, la mine este foarte multă autobiografie, pentru că am o obsesie pentru adevăr. Mi-e foarte teamă de minciună, probabil e ceva patologic, sunt un om cu frustrări, cu complexe care are nevoie de apreciere și iubire multă, dar când scriu…. vomit… adică, scrisul pur și simplu țâșnește din  mine. Scriu oriunde și oricând, e parte din mine, am fost tot timpul o fire rebelă, dar cred că noi putem deveni ceva și există punctul de plecare când copilul este perfect. Apoi vine familia care-și lasă amprente, societatea, se creează nevroze, o rupere și atunci trebuie să existe o suprapunere între ceea ce poți să devii de fapt și tine. Asta vrem, acceptare și iubire”, spune Ioana Duda, pe care o puteți citi pe blogul ei personal.

Lavinia Călina promite că astfel de lansări de carte, gen prezentări, cu citit de paragrafe din lucrările sale, cu interacțiunea dintre ea și publicul cititor, vor continua, pentru că doar în acest fel iubitorii de carte o pot cunoaște și îi pot cunoaște munca.

CITEȘTE ȘI:

Cum a reușit o tânără din Caraș-Severin să cucerească inima a mii de tineri din România?

Zona zero, lupta pentru supraviețuire a început

O nouă carte scrisă de caransebeșeanca Lavinia Călina a fost lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest

DSC_4066_01