Muzeul Revoluției de la Timișoara, gata în 2023? Ben-Oni Ardelean: „Am și eu aceeași întrebare. Există o variantă”

untitled design set 970x90 px

Sunt destul de reduse șansele ca viitorul Muzeu al Revoluției să fie gata până în 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, admit factorii politici cu putere de decizie. Până atunci însă, subiectul stârnește reacții diverse în plan local. Reprezentanții Memorialului Revoluției spun că refuză să se mute în clădirea din Piața Libertății pentru că viitorul proiect nu se pliază pe activitatea acestei instituții.

Nemulțumirile au apărut în spațiul public după anunțul ministrului Culturii, potrivit căruia viitorul muzeu se va numi Muzeul Revoluției Naționale „Lepa Bărbat”. Ulterior, Bogdan Gheorghiu s-a răzgândit și a anunțat că instituția se va realiza în urma consultărilor participative.

„Sunt păreri diverse și divergente chiar în sânul revoluționarilor. Eu nu cred că se va găsi un acord, pentru că sunt interese divergente. Revoluția e un simbol pentru orașul nostru și trebuie să facem ceva, să tăiem această pisică în două. Ideal ar fi ca muzeul și Memorialul Revoluției să fie în același loc. Nu e o concurență între cele două. E nevoie de un spațiu mult mai amplu dedicat acestui aspect al Revoluției din 1989, care să cuprindă și Memorialul Revoluției cel existent. Avem nevoie de un muzeu modern, care în 2023 să atragă turiști.”, a declarat Alin Nica, liderul interimar al PNL Timiș, președintele CJ Timiș.

Deocamdată nu a fost însă lansată nici procedura de achiziție a contractului de proiectare 

Au fost necesari șapte ani pentru ca garnizoana din Piața Libertății să fie transferată de la MApN la Ministerul Culturii. Ulterior s-a mers pe varianta ca proiectarea și execuția lucrărilor pentru transformarea clădirii în muzeu să se facă simultan.

„Specialiștii au spus că e imposibil. (…) Probabil că acesta (n.r, contractul de proiectare) va intra în licitație undeva în luna noiembrie – începutul lui decembrie, după care urmează procedurile pentru faza de execuție. Se va finaliza în 2023? Am și eu aceeași întrebare. Și am pus această întrebare la factorii de implementare. Cu puțin efort, cu o rapiditate pe procedură există o variantă. Dar îi 50%.”, a declarat Ben Oni Ardelean, deputat PNL de Timiș.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/