S-a răzgândit. Ministrul Culturii anunță că Muzeul Revoluției de la Timișoara se va realiza în urma consultărilor participative

Reacțiile apărute în spațiul public după anunțul ministrului Culturii potrivit căruia viitorul Muzeu al Revoluției de la Timișoara va purta numele „Lepa Bărbat” l-au făcut pe Bogdan Gheorghiu să revină asupra dorinței sale. Noul muzeu se va realiza în urma consultărilor participative, a anunțat demnitarul.

Gheorghiu spune acum că ministerul urmărește să realizeze un proiect coerent. „Așa cum ne-am obișnuit deja în această guvernare, nu vom hotărî nimic fără discuții prealabile cu cei care ne-au oferit darul democrației: revoluționarii. Din acest motiv, toate demersurile legate de acest nou muzeu vor fi făcute împreună cu Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989 și cu reprezentanții revoluționarilor din Timișoara și din țară”, a transmis ministrul Culturii, printr-un comunicat de presă.

Prezent la Timișoara în această săptămână, Bogdan Gheorghiu a anunțat că viitorul Muzeu al Revoluției de la Timișoara va purta numele lui Lepa Bărbat, „primul erou tăcut al Revoluției din 1989”. Doar că până acum nu a fost însă lansată nici procedura de achiziție a contractului de proiectare.

Anunțul ministrului a fost contestat, ulterior, de revoluționarul Corneliu N. Vaida. „(…) Observ o mistificare a adevărului istoric, referitor la prima victima a Revoluției din 1989, cu aportul neprecupețit al unei parlamentare de Timiș, care a descoperit Timișoara doar acum patru(4!) ani! Doresc să vă informez, cu tot respectul, atât pe dumneavoastră cât și pe doamna Alina Gorghiu, că prima victima a Revoluției din 1989 se numește Rozalia Popescu, ea fiind călcată mortal de către un TAB în ziua de 17 Decembrie 1989 în jurul orelor prânzului, la aproximativ … trei(3!) metri în spatele meu! Acest lucru este cunoscut, atestat de către istoricii specializați în istoria Revoluției române din 1989 și nu poate fi contestat de nimeni și nimic!”, i-a transmis Vaida ministrului, într-o scrisoare deschisă.

Și Romeo Dunca a reacționat. Președintele CJ Caraș-Severin a afirmat căMuzeul Revoluției de la Timișoara nu trebuie să poarte niciun nume de persoană fizică. El trebuie să rămână simplu «Muzeul Revoluției din decembrie ’89».”