Administrația Fritz își propune să amenajeze viitorul muzeu al Cetății în Primăria Veche din Piața Libertății. În proiectul de buget al Timișoarei care urmează să intre în dezbatere publică sunt prevăzute sume și pentru ceea ce ar urma să fie „Traseul Revoluției”. La capitolul sport, primarul a anunțat demararea planurilor pentru amenajarea unui parc sportiv pe malurile Canalului Bega.
În vara anului trecut, primarul Nicolae Robu preda amplasamentul pentru organizarea de șantier pentru demararea transformării clădirii care a găzduit Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal într-un centru cultural multifuncțional. Planul era ca subsolul clădirii să se păstreze ca vestigiu arheologic, la demisol și parter să fie amplasat Muzeul Cetăţii și un centru cultural polivalent care să coordoneze întreaga activitate culturală a Timişoarei, iar la etajele superioare – Centrul Cultural Francez și cel German. Lucrările erau estimate să dureze doi ani.
La momentul la care actualul primar al Timișoarei anunța proiectul de buget pentru 2021, Dominic Fritz a spus că Muzeul Cetății va fi amenajat însă în Primăria Veche din Piața Libertății. Suma alocată: 770.000 lei.
„Vrem să folosim acest an pentru a transforma Timișoarei pe termen lung. Sunt câteva proiecte, pe lângă cele pe care le știți deja, vrem să reabilităm Primăria Veche și din această clădire vrem să facem un muzeu al orașului. Tocmai în această piață se poate vedea foarte bine cum s-a dezvoltat orașul. (…) În Piața Libertății a trecut și Revoluția și va fi vizavi de Muzeul Revoluției într-un mod foarte demn și sperăm că putem porni documentația anul acesta.”, a spus Dominic Fritz.
Anunțul a fost comentat de fostul viceprimar al Timișoarei în administrația Robu, Dan Diaconu.
„Am înțeles azi schimbarea, cu adevărat. Nu mai facem Muzeul Cetății în clădirea fostului spital de dermatologie, proiect aflat în construcție!, cu finanțare asigurată de la guvern, pentru Capitala Europeană a Culturii. Îl facem în Primăria Veche, unde nu există proiect în acest sens și îl terminăm la Sfântul Așteaptă! Sunt uimit de viziune, dar sunt convins că uimirea va deveni din ce în ce mai mare.”, a spus consilierul local PNL Dan Diaconu.
În proiectul administrației Fritz de buget pentru 2021 sunt amintite, la capitolul cultură, alte două proiecte: Centrul Multicultural Mărășești și Muzeul Minorităților – 6 milioane lei și Traseul Revoluției – 2 milioane lei. În total, banii alocați acestui capitol se ridică la 32 milioane lei.
„Vom continua lucrările și la Centrul Multifuncțional Mărășești unde va funcționa într-o parte a clădirii Centrul Cultural German, Francez, dar și un muzeu al minorităților. Vom vedea dacă vom reuși până în 2023, ne dăm toată silința. Va fi un proiect foarte important pentru identitatea orașului. Lucrăm la Traseul Revoluției și este un proiect care neapărat trebuie să fie gata până în 2023. Traseul Revoluției va regândi modul în care reflectăm cele întâmplate în 1989 în spațiul public în Timișoara. Vom valorifica acest traseu prin reamenajarea spațiului public acolo unde s-a întâmplat Revoluția, în Piața Maria, la Operă, în Piața Libertății, la Prefectură, la Podul Decebal. Vom gândi un traseu pentru turiști, dar și pentru timișoreni în care evenimentele din 1989 sunt vizibile acolo. Asta va însemna și o parte de reabilitare pentru Piața Maria. În cadrul acestui proiect vom putea să preluăm și monumentele Revoluției care sunt de fapt un ansamblu de monumente istorice, le vom prelua în patrimoniul orașului și le vom reabilita.”, a afirmat primarul Timișoarei.
Viziunea lui Fritz în privința sportului: parc sportiv pe malurile Begăi și skatepark
Pe de altă parte, în proiectul de buget prezentat de Fritz sunt prevăzute la capitolul sport, pentru 2021, 2,5 milioane de lei, astfel: „Uszoda renaște” – parc sportiv pe malurile Begăi, construcția complexului sportiv Lipovei și reabilitarea stadionului de rugby Theodor Aman.
„Sportul în cartiere este scopul nostru. Aici construim complexul sportiv Lipovei, unde deja proiectul este destul de matur, dar vrem să reabilităm stadionul de rugby, unde vom începe un studiu de fezabilitate și avem un mare plan pe care l-am numit Uszoda renaște, un parc sportiv pe malurile Begăi, pentru că vizavi de Parcul Central este o zonă în care sunt multe baze sportive dezafectate care nu mai funcționează. E un spațiu central pentru oraș și toată această zonă trebuie regândită cu un bazin de înot, cu terenuri pentru alte sporturi, cu un skatepark și cu amenajarea spațiilor verzi. Vrem să avem în mijlocul orașului un areal mare de sport în natură și pentru asta vom porni un studiu de fezabilitate anul acesta și sperăm ca acest proiect să fie finanțat prin PNRR și până în 2024 să ne putem bucura de renașterea acestei zone.”, a mai declarat primarul.
Bugetul total al Timișoarei pentru 2021 este în valoarea totală de 1,4 miliarde de lei, din care partea de funcționare reprezintă 55,9%, adică 787 milioane de lei, iar bugetul de dezvoltare este de 620 milioane de lei, adică 44,1%. Configurarea bugetului poate fi consultată aici. Până în 8 aprilie, timișorenii pot face recomandări, sugestii sau contestații cu privire la document, iar dezbaterea publică asupra proiectului este programată în 9 aprilie, de la ora 17, în sistem online. Cei care doresc să participe sunt rugați să comunice aici adresa de e-mail și recomandările lor.