Primul spital municipal din România, o clădire veche de aproape 3 secole, se va transforma în centru cultural multifuncțional

Un nou centrul cultural multifuncţional va fi amenajat la Timişoara, chiar în centrul oraşului, pe strada Mărăşeşti, nr 5, într-o clădire în care a funcţionat un spital. A fost predat amplasamentul pentru organizarea de şantier, iar lucrările efective vor începe cât de curând, urmând a fi finalizare în doi ani. Reprezentanţii Primăriei estimează că centrul va fi vizitat zilnic de 1.000 de persoane.

Suprafaţa este de 4.300 mp, iar clădirea datează din secolul al XVIII-lea, mai bine zis din perioada 1754-1757. În secolul al XIX-lea s-a făcut o restaurare, o intervenţie de aducere la zi. Destinaţia iniţială a fost cea de spital municipal. Acest spital municipal este primul din România actuală şi a luat fiinţă ca spital public cu 24 de ani înaintea spitalului omolog din Viena şi cu 34 de ani înaintea Spitalului Municipal din Budapesta.

„Ne aducem aminte cu toţii că la începutul mandatului meu de primar am luat decizia, după ce am transformat această stradă în una pietonală, de a muta Clinica de Dermato-Venerologie de aici, în strada Daliei, unde am descoperit că există o clădire a municipalităţii rămasă în paragină. Astăzi Clinica de Dermatologie are un sediu excelent, impecabil şi ne-am propus ca aici, în centrul oraşului, să facem un centru cu funcţiunea de spaţiu multicultural”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Subsolul clădirii se va păstra ca vestigiu arheologic. La nivel de demisol şi la parter va fi amplasat Muzeul Cetăţii. Tot la demisol şi parter va fi centrul cultural polivalent care va coordona întreaga activitate culturală a Timişoarei, inclusiv evenimente legate de Timişoara Capitală Culturală Europeană. La etajul 1 şi în pod va fi Centrul Cultural Francez. Tot la etajul 1 şi în pod va funcţiona Centrul Cultural German.

„Am purtat discuţii cu Institutul Cultural German, Institutul Cultural Francez, ambele având probleme cu spaţiul în Timişoara şi le-am promis că vor primi spaţiu fără chirie, pentru că noi vrem să sprijinim cultura în Timişoara, iar prezenţa unor astfel de instituţii culturale, precum cel german şi cel francez, ne onorează şi reprezintă un aport important la viaţa culturală  a oraşului. Am mai purtat discuţii şi cu ambasadorul Marii Britanii şi s-a arătat interes pentru ca British Council să aibă un punct de lucru aici”, a continuat edilul.

Lucrările nu au putut începe mai devreme din cauza multiplelor dificultăţi care au trebuit surmontate, spune Robu. În prezent, aici mai există şi este în curs de relocare o secţie a Spitalului Municipal, dar se va rezolva această problemă în aşa fel încât lucrările să nu fie perturbate. Lucrările care urmează să se realizeze sunt complexe.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Lucrările de arhitectură, construcţii şi instalaţii prevăzute în proiect cuprind consolidarea monumentului istoric în vederea protejării acestuia. Apoi este o curte interioară care va arăta minunat. Vor fi lucrări de igienizare şi modernizare a tuturor spaţiilor interioare, având în vedere trecerea de la funcţia de spital la cea de centru multicultural. Vor avea loc lucrări de arhitectură şi instalaţii generale cu schimbarea generală a instalaţiilor existente. La faţadele exterioare, dar şi la cele adiacente curţii se vor face intervenţii adecvate cu ceea ce este în împrejurimi”, a mai spus Robu.

Suprafaţa totală ce urmează a fi refuncţionalizată este de 6.036 mp. Valoarea acestei lucrări este de aproape 18 milioane de lei fără TVA. Durata de realizare a investiţiei este de doi ani.

Tot aici va funcţiona şi Muzeul Cetăţii, pe o suprafaţă de 2.954 mp şi va găzdui o expoziţie permanentă proprie şi alte expoziţii temporare, respectiv va putea fi folosit şi ca sală didactică pentru popularizarea istoriei şi culturii în rândul copiilor şi nu numai.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/