Moștenitorul industriei reșițene din perioada interbelică a scos o avere din U.D.R.!

Fiul bogătașului Max Ausnit a primit sume consistente de bani drept despăgubire din partea statului român. La Steven Ausnit au ajuns atât milioane de dolari, cât și acțiuni la Fondul Proprietatea.

Astfel, în prezent, acesta este unul dintre cei mai mari acţionari privaţi persoane fizice ai Fondului. Dacă în trecut comuniștii au confiscat întreaga avere a bogătașilor români, astăzi, cei care au devalizat Uzina Constructoare de Mașini nu au confiscat doar proprietățile societății comerciale, ci și trecutul reșițenilor.

Ca să își recupereze bunurile al căror moștenitor a fost de drept de pe urma tatălui său, Max Ausnit, Steven (FOTO) a intentat proces statului român. Din perioada interbelică, s-a ales peste noapte cu parte din uzinele Reșiței și fabricile Nădrag-Călan. Dacă pentru acțiunile U.D.R. a primit 2 milioane de dolari, pentru celelalte fabrici suma vehiculată se ridică la 37 de milioane.

steven ausnit

Tot sub formă de moștenire, în proprietatea lui Ausnit au ajuns și câteva blocuri de locuințe din orașul Oțelu Roșu, dar pe care le-a donat chiriașilor în 2007. Acesta a precizat la vremea respectivă că nu dorește să le ia oamenilor casele în care au trăit toată viața.

„Uzinele de Fier și Domeniile Reșița” (U.D.R.) a fost cea mai mare societate interbelică din domeniul siderurgiei şi metalurgiei, înfiinţată în 1920 în oraș. S-a constituit pe structura fostei societăţi austro-ungare StEG, deţinătoare a imense proprietăţi şi operaţiuni miniere în Banat. Era cel mai mare producător de oţel, laminate, locomotive şi alte produse din fier din România. De asemenea, potrivit enciclopediaromaniei.ro, a jucat un rol important în procesul de înarmare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După instaurarea comunismului, a fost naționalizată în 1948.

Mare parte din acțiuni a fost deținută de Max Ausnit, care le-a lăsat moștenire fiului său. Acesta însă a fost obligat să lupte prin instanțe să își recupereze banii. În prezent, Steven Ausnit trăiește în SUA, unde este un renumit om de afaceri.

MAIN FOTO: www.banaterra.eu

Comments

  1. Ppa says:

    Putea sa existe un articol in Constitutie care sa stipuleze ca banii proveniti din mostenirea imobilelor pe teritoriul Romaniei sa nu poata fi instrainati.

  2. Codrin Cardu says:

    Nu pot sa ramin nemuritor si rece la acest articol… Firav documentat… Este important daca acest mare om de afaceri, mostenitor al lui Ausnit asta a obtinut despagubirile pe o baza reala – juridica. Este important in acest context a se sti ce a detinut antecesorul domniei sale, in ce conditii…. Sau, daca a mai detinut ceva…