Moldova Nouă scapă de faliment! S-a găsit soluția pentru cel mai mare proiect al orașului!

Decizie grea astăzi în Consiliul Local Moldova Nouă. Aleșii au supus la vot finanțarea proiectului transfrontalier privind traversarea graniței cu bacul, cel mai mare proiect european accesat de administrația locală.

Proiectul care a dat mari bătăi de cap administrației din Clisura Dunării va primi finanțare din bugetul local. Așa au decis astăzi aleșii din Moldova Nouă. Primarul Adrian Torma a militat pentru această variantă. În cazul în care orașul nu ar fi contribuit cu suma necesară, Primăria Moldova Nouă ar fi riscat să suporte valoarea întregului proiect, mai exact 2,4 milioane de euro, dar s-ar fi ales și cu interdicția de a mai accesa fonduri europene timp de 7 ani.

„Astăzi Moldova Nouă a avut de luat o decizie foarte importantă legată de proiectul trecerii de frontieră cu bacul. Este un proiect care trenează de 7-8 ani, iar ultimii 4 ani au fost ani de implementare a acestui proiect și, din păcate, fostul primar de tristă amintire, Lupu Matei, a fost dezinteresat total de ceea ce se întâmplă cu acest proiect. Am ajuns în situația, în 2016, ca Moldova Nouă să fie pusă să aleagă, cu noul primar Torma, între două rele: între a-și asuma un credit de aproximativ 35 de miliarde de lei vechi, 3,5 milioane de lei, pentru a susține, din resurse proprii, partea de proiect sau să spunem că nu vrem să ducem acest proiect la finalizare și să suportăm penalizări, atât pecuniare, în jur de 1,6-2 milioane de euro partea celorlalți parteneri, Consiliul Județean Caraș-Severin și două primării din Serbia, plus pata neagră. Moldova Nouă nu este în stare să își ducă un proiect european la finalizare, după ce că și-așa nu avem multe și nici nu a avut multe de dus la capăt Lupu, n-a fost în stare nici pe singurul pe care îl putea duce la capăt să îl finalizeze”, a declarat primarul Adrian Torma după ședința de astăzi.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Moldova Nouă, în faliment și 7 ani interdicție la accesarea de fonduri europene!

Cu decizia de a finanța din bugetul local proiectul au fost de acord liberalii, Uniunea Sârbilor și membrul PMP-UNPR. Reprezentanții PSD au decis să nu se prezinte la ședință, unul dintre consilierii Partidului Verde s-a abținut, iar cel de-al doilea a votat împotrivă. Cu toate acestea, proiectul a trecut. „Am reușit să trecem acest proiect, vreau să le mulțumesc consilierilor de la Partidul Național Liberal, domnului viceprimar și echipei lui de la Uniunea Sârbilor, vreau să îi mulțumesc și reprezentantului PMP-UNPR, a avut demnitatea și puterea să voteze acest proiect, înțelegând că trebuie să ne asumăm. Din păcate, oile negre ale orașului Moldova Nouă, liderii politici de cafenea, Lupu Matei și Eugen Băleanu, unul nu și-a lăsat oamenii să vină la ședință, iar celălalt l-a pus pe unul să se abțină, iar pe altul să voteze împotrivă. Ambiguă decizia, mai ales că era o decizie importantă și cu siguranță a fost discutată în interiorul Partidului Verde”, susține Adrian Torma.

CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT. Moldova Nouă, în faliment și acces interzis la fondurile europene!

Primarul din Clisură se declară mulțumit. Speră ca, în anul pe care a reușit să îl obțină în plus ca termen de finalizare a proiectului, să ducă la bun sfârșit proiectul transfrontalier. „În acest moment, suntem fericiți, vreau să le mulțumesc tuturor, și aparatului de specialitate care a muncit foarte mult pentru a găsi calea legală în a implementa proiectul din resurse proprii, vreau să mulțumesc și Consiliului Județean că au venit ca suport lângă noi, ajutându-ne cu toate informațiile de care am avut nevoie, mulțumesc și celor de la BRTC care au arătat disponibilitate în a ne sprijini. De acum încolo, rămâne ca în acest an pe care ni l-am asumat să ducem proiectul la finalizare și să arătăm că acest M9 Evolution chiar există și nu ne dăm bătuți în fața unei mici haite de lupișori”.

CITEȘTE ȘI: Hurduzeu liniștește apele din Moldova Nouă! Orașul nu este în colaps! Încă!