Valeria Schelean, ascensiune fulminantă pe scena politică! Vezi cifrele spectaculoase din primul mandat în Parlament!

Un personaj feminin care este greu de trecut cu vederea, atât ca prezență, cât și ca inițiative și argumente. Valeria Schelean-Șomfelean și-a pus amprenta pe mediul politic din Caraș-Severin, ducând problemele din zonă direct în Parlamentul României.

A dovedit că și femeile au un cuvânt de spus în politică. S-a remarcat încă din anul 2012, atunci când, fiind avocat în Baroul București, s-a angajat să militeze pentru drepturile cărășenilor, fiind aleasă, în luna decembrie, drept unul dintre cei mai tineri parlamentari din istoria județului Caraș-Severin.

Valeria Schelean-Șomfelean s-a dovedit a fi unul dintre cei mai activi deputați care reprezintă județul Caraș-Severin și a devenit, într-un interval de timp relativ scurt, unul dintre liderii importanți ai PNL la nivel național.

Activitatea de parlamentar în cifre

În cei patru ani de mandat, Valeria Schelean-Șomfelean a avut 36 luări de cuvânt, 18 declarații politice, 49 de inițiative legislative, dintre care cinci au devenit legi promulgate de președintele României, a adresat 26 de întrebări și interpelări reprezentanților Guvernului, majoritatea pe probleme ce țin de decizii administrative care afectează viața cetățenilor din Caraș-Severin și a semnat 23 de moțiuni. Aceste cifre o fac să fie unul dintre cei mai activi parlamentari din județul Caraș-Severin, în condițiile în care, potrivit unui studiu elaborat de specialiști în științe politice, Valeria Schelean-Șomfelean a avut o activitate care depășește media activității celorlalți parlamentari din județ la fiecare dintre indicatorii de mai jos.

Scelean-motiuni-si-numere

În Parlament: Oponenta lui Ponta, apărătoarea Justiției și a drepturilor cetățenilor

Valeria Schelean-Șomfelean s-a remarcat la alegerile din 2014, atunci când s-a declanșat un întreg scandal referitor la posibilitatea de vot a românilor din străinătate. A fost primul parlamentar din România care a adresat întrebări Guvernului Ponta cu privire la numărul secțiilor de votare din diaspora încă din luna septembrie a anului 2014. Scandalul din noiembrie 2014 privind cozile de la secțiile de vot de peste graniță i-au confirmat suspiciunile avute în ceea ce îl privește pe Victor Ponta, moment care a determinat-o să se transforme într-un oponent înverșunat al fostului premier. În același timp, ea a fost și unul dintre cei mai activi și mai vocali critici ai fostului minsitru al Justiției, prietenul lui Victor Ponta, Robert Cazanciuc.

În Parlament, Valeria Schelean-Șomfelean și-a concentrat activitatea pe două teme majore: justiția și funcționarea statului de drept și problema violenței în familie îndreptată, în special, împotriva femeilor. Totodată, a participat la dezbaterea și elaborarea unor legi de mare impact pentru cetățeni, cum ar fi legea insolvenței persoanelor fizice, legea dării în plată, legea privind conversia creditelor acordate în franci elvețieni.

În calitate de deputat, dar în special în calitate de vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Valeria Schelean-Șomfelean a votat DA atunci când procurorii DNA au venit cu solicitări de începere a urmăririi penale sau au cerut arestarea unor membri ai Parlamentului României. Tot în domeniul justiției, a inițiat, alături de alți colegi liberali, și legi care să ducă la pierderea mandatului de parlamentar în cazul în care acesta este condamnat cu suspendare.

Cea mai importantă lege pe care și-a pus amprenta deputatul Valeria Schelean-Șomfelean, promulgată în Parlament, este modificarea prevederilor legale în ceea ce privește acordarea ordinului de protecție, introducând o prevedere care permite ca ordinul de protecție să fie emis în cel mult 72 de ore pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice. Proiectul de lege a fost elaborat în parteneriat cu societatea civilă și ONG-urile de specialitate, fiind considerat unul dintre cele mai de succes proiecte ale acestui Parlament care-și încheie curând mandatul.

Planuri politice de viitor

Valeria Schelean-Șomfelean candidează, la alegerile din 11 decembrie, pentru un nou mandat de deputat din partea PNL, fiind cea care deschide lista pentru Camera Deputaților. Aceasta își propune să continue proiectele dedicate protejării categoriilor sociale defavorizate, dar și lupta împotriva corupției, sub orice formă.