EXCLUSIV. Moldova Nouă, în faliment și 7 ani interdicție la accesarea de fonduri europene!

Avertismentul este unul cât se poate de serios și a fost lansat de primarul Adrian Torma în speranța că bugetul local nu va trebui să restituie peste 2 milioane de euro, ceea ce ar însemna blocarea orașului!  

Programul IPA de Cooperare transfrontalieră România – Serbia a dat șansa orașului Moldova Nouă să pună o nouă punte de legătură peste Dunăre, turistică și economică, împreună cu partenerii și vecinii sârbi. În acest sens, s-au obținut aproximativ 2 milioane de euro pentru realizarea unui punct de traversare a fluviului cu bacul, între Moldova Nouă și Golubac, numai că finalizarea proiectului este pusă serios în pericol. Ba, mai mult decât atât, orașul Moldova Nouă riscă în plus să fie obligat la returnarea întregii sume alocate prin Programul IPA! Situația e catalogată de către primarul Adrian Torma drept una de criză majoră, astfel că trebuie luate măsuri urgente pentru ca pierderile la bugetul local să fie cât mai mici, pentru că de eliminat în totalitate e deja prea târziu!

Fosta administrație a spus că e gata bacul, dar situația e tragică! Cei de la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, de la Consiliul Județean și proiectanții vin la Primărie. Fiecare partid să-și numească o persoană care să participe la discuții. Suntem într-un moment de criză majoră din cauza acestui proiect. În doi ani și o lună s-au organizat licitații, dar fostul primar, în calitate de manager de proiect, nu a urmărit ce se întâmplă și acum, în cinci luni, trebuie să luăm o decizie foarte importantă, să ne asumăm acest proiect. Valoarea totală este de 3 milioane de euro. Noi va trebui să întoarcem către toți partenerii suma investită, 2,4 milioane de euro, și vom avea interdicție șapte ani la accesare de fonduri europene transfrontaliere! De asta, decizia pe care o vom supune votului Consiliului Local în luna august e foarte importantă”, le-a explicat primarul Torma consilierilor locali în ședința ordinară de la finele săptămânii trecute.

Edilul susține că e nevoie neapărat de o Hotărâre de Consiliu Local prin care aleșii locali să garanteze că, în cazul în care proiectul nu poate fi finalizat în termen, adică până la finele anului, o sumă de până în 800.000 de euro va fi suportată de la bugetul local. Proiectul e blocat pentru că trenează de mai bine de doi ani. E o deficiență legată de suma acceptată de Primăria Moldova Nouă și Consiliul Local, sumă mai mică decât e nevoie pentru ducerea proiectului la final. A fost o eroare. S-a constatat că terenul pe care vrem să construim bacul nu e terenul Primăriei. S-au prezentat niște documente care nu erau ale noastre. Avem termen ca până la finalul anului să ducem la finalizare proiectul, să organizăm licitația, pentru a cincea oară, să fie desemnat câștigătorul și să finalizeze lucrările. Avem șanse extrem de mici ca în cinci luni să organizăm licitația, să găsim constructorul și în trei luni să construim 1,5 km de drum, să amenajăm o platformă betonată și să deschidem un punct vamal. Noi trebuie să ne asumăm o diferență de costuri, de minimum 200.000 de euro și maximum 800.000 de euro! Dacă nu ducem proiectul la capăt, BRCT-ul se va îndrepta împotriva liderului de proiect, a Consiliului Județean, cu întreaga sumă a proiectului, 2,4 milioane de euro, și toți partenerii vom primi ca penalizare 7 ani interzicere la accesarea de fonduri transfrontaliere. Mai apoi, Consiliul Județean se va îndrepta împotriva noastră și vom returna cele 2 milioane de euro și ceva!”, a avertizat Torma, încercând să-i responsabilizeze pe toți consilierii locali.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

De ce să ne asumăm noi eșecul proiectului și nu Consiliul Județean?!”, a venit imediat întrebarea în plen. Adrian Torma a răspuns imediat, arătând cu degetul spre fostul edil-șef, Matei Lupu. Toți ceilalți parteneri și-au realizat obiectivele. Mai puțin Veliko Gradiște, care s-a speriat că noi nu vom face nimic, noi accesând doar 0,23 la sută din suma totală. La întâlnirea pe care am avut-o cu șefa BRCT, Anca Lolescu, cu reprezentanții CJ, cu domnul Naidan, și cu întreaga echipă de proiect, cu aparatul de specialitate al Primăriei, am aflat de la doamna Lolescu că fostului primar i s-a explicat faptul că trebuie o majorare pentru ducerea la îndeplinire a proiectului, dar Matei Lupu a spus că nu avem bani. Contabila Primăriei susține că Matei Lupu nu a discutat niciodată cu ea despre acest aspect. Contabila nu a știut nimic! Moldova Nouă are în cont 48 de miliarde, deci orașul are bani, noi putem ține tot proiectul din banii noștri. Sunt bani necheltuiți!”, a afirmat Torma.

Concluzia trasă de primarul din Moldova Nouă după discuția cu echipa de proiect este cât se poate de îngrijorătoare: Vrem, nu vrem, suntem în pierdere. Ce facem?! Pierdem 2,4 milioane euro și ne alegem cu interdicție la fondurile europene sau alocăm din bugetul local întreaga sumă și vedem apoi cât putem deconta din ea, ce se poate face până la 31 decembrie?! Dacă ar trebui restituită întreaga sumă, am fi obligați să redistribuim investițiile curente, s-ar bloca orice investiții la nivel de oraș. Am putea lua și un credit, dar orașul va fi blocat!”

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/