Moldominul îi bagă în puşcărie!

Fosta mină de cupru din Moldova Nouă crează numai probleme odată cu intrarea societăţii în proces de lichidare. Iazurile de decantare au rămas neecologizate şi norii de praf care se ridică de pe sute de hectare usucă plămânii oamenilor, le distrug grădinile şi le îmbolnăvesc animalele. Mai mult decât atât, praful trece Dunărea şi crează necazuri şi vecinilor sârbi.

Stoparea poluării înseamnă investiţii de zeci de milioane de euro, dar în ultimii ani s-a cheltuit mult prea puţin sau aproape deloc pentru astfel de probleme. Singurii care se luptă cu adevărat pentru diminuarea efectelor catastrofale pe care le generează acest praf sunt voluntarii de la GEC Nera. „După doi ani de rapoarte de monitorizare şi strategii de stopare a poluării, s-a hotărât aprobarea a zece milioane de lei, aproximativ 2,3 milioane de euro, pentru ecologizarea iazului Tăuşani”, a precizat Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.

publicitate online in ziar Express de Banat
gif card de energie dacus 1000x100

Închiderea fostei intreprinderi miniere poate avea consecinţe şi mai grave însă, pentru că, mulţi dintre foştii angajaţi au ajuns pe drumuri, iar singura lor posibilitate de a supravieţui este comercilizarea fierului vechi sustras de la Moldomin. Deoarece jaful a ajuns la cote alarmante şi pentru ca lichidatorul să mai aibă ce valorifica din societatea minieră, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă au început urmărirea penală faţă de 19 persoane, acuzate de furt şi complicitate la furt. Asta după ce mascaţii au descins în forţă şi au confiscat chiar şi ceea ce nu era cazul. “Mi-au luat banii de salarii. Aveam 12.000 de lei, erau banii oamenilor”, a reclamat unul dintre cei încătuşaţi. “Mie mi-au confiscat 4.500 de euro. Erau banii rezultaţi din vânzarea unui apartament. Pot dovedi cu acte”, s-a plâns un alt inculpat.

Comments

  1. Elliptical Review says:

    Great! thanks for the share!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/