Mocioalcă, Frunzăverde, Vela și parlamentarii să plece la București cu primul tren! Să scoată și Aquacaraș-ul din rahat!

Au schimbat guverne, sunt mari politicieni?! Atunci să scoată și Aquacaraș-ul din rahat! Cam aceasta este somația pe care primarul Bocșei le-a adresat-o liderilor politici și parlamentarilor din Caraș-Severin!

Marele proiect de sute de milioane de euro finanțat de Uniunea Europeană care ar fi trebuit să aducă în sfârșit civilizația în toate cele opt orașe ale județului Caraș-Severin are toate șansele să se dovedească un adevărat fiasco. În mare măsură, orașele riscă să rămână cu străzi distruse, cu rețele de apă și canalizare realizate doar în parte și în bătaie de joc, cu uzine de apă și stații de tratare construite parțial și imposibil de pus în funcțiune. În plus, fiecare oraș ar putea fi obligat să returneze către UE valoarea integrală a lucrărilor, adică zeci de milioane de euro în fiecare dintre ele. În tot acest timp, operatorul de apă-canal, Aquacaraș, își pierde utilajele și imobilele și e obligat la returnarea a 1,7 milioane euro din proiectul ISPA. Pentru a putea merge mai departe și a implementa al doilea mare proiect, POS 1, are nevoie de garanții de multe milioane de euro. Garanții pe care nu le poate oferi și tocmai de aceea le cere acționarilor, adică orașelor și Consiliului Județean, în funcție de procentul de acțiuni deținute. Pe seama acestor garanții se discută deja de ceva vreme, iar părerile sunt împărțite. La mijloc sunt foarte mulți bani, gajarea cu patrimoniul orașelor este mai mult sau mai puțin legală, dar pe de altă parte realizarea unui astfel de proiect ar fi ceva absolut necesar, iar pierderea lui ar însemna efectiv intrarea întregului județ în faliment, din moment ce întreaga valoare ar trebui returnată către Uniunea Europeană.

Timpul se scurge amețitor de repede, iar deciziile nu sunt deloc ușor de luat. Unii edili au anunțat că vor garanta pentru ca POS 1 să meargă mai departe. Alte administrații locale, cum este cea de la Bocșa, nici nu vor să audă de așa ceva. Cu un număr de 12 voturi „împotrivă” și doar patru „pentru”, consilierii locali din Bocșa au respins solicitarea Aquacaraș de a garanta cu terenuri sau imobile pentru datoria de 1,7 milioane de euro rezultată de pe urma ISPA și pentru partea de cofinanțare a proiectului POS 1. Primarul Eugen Cismăneanțu spune că nu asta este soluția pentru salvarea Aquacaraș, că nu e normal ca aleșii locali să-și riște pielea și să se ducă în pușcărie atât timp cât Bocșa și-a cam respectat toate obligațiile în relațiile cu operatorul de apă-canal. Lucru care nu ar fi valabil și invers.

Edilul Bocșei a sărit la gâtul greilor de pe scena politică din Caraș-Severin, pe care vrea să-i scoată din amorțeală și să-i trimită la București cu primul tren. „Câți oameni politici mari avem în județ?! Din câte știu eu avem trei vicepreședinți de partid la nivel național, vreo șapte deputați și vreo doi senatori. Asta e reprezentarea noastă la nivel parlamentar, guvernamental. 1.163.000 de euro pe care ni-i cere nouă Aquacaraș sunt banii bocșenilor. Îndatorăm Primăria Bocșa pe cine știe ce perioadă, zece ani! Toți acești mari oameni politici, indiferent de partid, cu legături foarte puternice la București, în situația în care un județ întreg a intrat în colaps, ar trebui să meargă și să ia o decizie politică. Operatorul de apă-canal nu este o entitate privată, acționar majoritar e Consiliul Județean și apoi cele opt primării. Nu înțeleg de ce am fi puși noi, consiliile locale, să încălcăm legea, de pe o parte, pe de altă parte să diminuăm patrimoniul public-privat al instituțiilor, când lucrurile se pot rezolva cât se poate de simplu. Printr-o decizie politică, Ordonanță de Guvern, se suspendă executarea silită a Aquacaraș și lucrurile pot merge mai departe. Eu așa văd lucrurile, sigur că mai sunt și alte variante, dar celelalte nu sunt neapărat politice. Dacă avem oameni politici în județ cred că până la urmă această problemă ține de politică și poate fi rezolvată. Nu noi am fost de vină pentru declinul Aquacaraș. Mult mai ușor s-ar rezolva problema printr-o ordonanță, printr-un ordin al ministrului decât să fim noi puși în situația de a face ceva care nu știm cât e de legal. Decizia nu e a mea, e a Consiliului Local, o decizie grea”, le-a explicat Cismăneanțu consilierilor locali în ședința Consiliului Local de aseară.

Acesta a mai precizat că nu e o bază legală prin care orașul să garanteze pentru un terț. Compartimentul juridic din cadrul Primăriei Bocșa a susținut același lucru: „Având în vedere situația precară în care se află Aquacaraș, să garantăm pentru ei ar însemna din start să acceptăm că pierdem un bun din patrimoniul orașului și să acceptăm implicit să prejudiciem unitatea administrativ teritorială”. Mai mult decât atât, Bocșa nici nu prea ar mai avea cu ce garanta: „Noi nu mai avem cu ce garanta”. Indiferent de situație, Cismăneanțu e convins că programul nu se va opri.

 

„Toți politicienii noștri ar trebui să se suie în tren sau în mașini, să meargă la București și să rezolve! E o problemă politică” – Eugen Cismăneanțu, primarul orașului Bocșa

Comments

 1. […] Marele proiect de sute de milioane de euro finanțat de Uniunea Europeană care ar fi trebuit să aducă în sfârșit civilizația în toate cele opt orașe ale județului Caraș-Severin are toate șansele să se dovedească un adevărat fiasco. În mare măsură, orașele riscă să rămână cu străzi distruse, cu rețele de apă și canalizare realizate doar în parte și în bătaie de joc, cu uzine de apă și stații de tratare construite Sursă știre […]

 2. MIHAI says:

  DACA ERA FRUNZAVERDE LA CONDUCEREA JUDETULUI NU SE AJUNGEA IN SITUATIA ASTA ,ACUM SE VEDE CUM FUNCTIONEAZA LUCRURILE FARA FRUNAZAVERDE

 3. vai si amar! says:

  care primul tren?!!?
  nici ala nu mai e de mult, Resita e singura capitala de judet indepartata de Bucuresti care nu are tren direct!!!

 4. GOGU says:

  Bai Cisma-neantu,voi PDL-ul ati distrus aproape tot in judet,unde este Valeria careia ii dadeai,,limbi”in campanie si dupa?Aquacaras,patrimoniul,CJ-ul sunt PDL-iste de ce esti o jigodie,la fel ca Blaga si Alinuta Gorghiu care spuneau ca psd-isti au distrus judetul,de ce nu isi asuma relele facute?ce vina are Mocioalca si Vela,de Frunzaverde de Ghiorghioni de Roseti Ionas de Liber A.ai auzit?poate reusesti s-ai scoti tu din rahat cu 2-3 tir-uri de gubele(secand-hand).

 5. andy says:

  @Mihai: Stimabile postac, ne crezi tampiti? Vii aici cu reclama vis-a-vis de familia Frunzaverde? Cu primul tren as deeporta toata clasa politica in Siberia, imbracati la costum.

 6. Tudor says:

  Bravo Eugene, măcar ai curajul să o spui pe a dreaptă nu ca restul primarilor cărora știu să stea drepți!

 7. absolut gresit! says:

  Dl Cismaneantu se afla in grava eroare de drept cu privire la urmatoarele afirmate: “(…)Printr-o decizie politică, Ordonanță de Guvern, se suspendă executarea silită a Aquacaraș și lucrurile pot merge mai departe. Eu așa văd lucrurile, sigur că mai sunt și alte variante, dar celelalte nu sunt neapărat politice.”
  Arat faptul ca e complet imposibil din punct de vedere juridic ce se sustine, respectiv ca s-ar putea suspenda executarea silita efectuata de ANAF printr-o Ordonanta de Guvern! Sa ne indice si textul de lege care prevede o asemenea posibilitate si pe urma sa faca asemenea afirmatii.
  Apropo, cand consilierul judetean Armas a sustinut ceva corect din punct de vedere legal, dar nepopular, respectiv nelegalitatea demersurilor de a fi “revocat” mandatul lui Ionesie Ghiorghioni, toata presa i-ati sarit in cap. Acum, cand acest clovn rosteste asemenea enormitati, parca sunteti paralizati si perpetuati (prin articolul publicat) ineptiile unei bovine nedumerite.
  Singura varianta de “salvare” a Aquacarasului este insolventa in concurs cu o ancheta penala riguroasa prin care sa fie cercetat modul in care a fost administrata societatea si, mai ales, modul in care au fost angajati “profesionistii” din cadrul acesteia!