Mizerie, corupţie, dezamăgire! Politica actuală nu mai e ce-a fost, părere generală pentru cei ce au fost în fruntea judeţului

Turul de forţă în căutarea celor care au condus judeţul şi i-au conturat prezentul a ajuns la final. Situaţia politică actuală este una tensionată, cu evenimente care provoacă stări conflictuale nu doar în rândul celor care o trăiesc ca mod de viaţă, ci şi în rândul populaţiei, spectatoare la show-ul prezentat zi de zi în presă. Cei care în Caraş-Severin s-au aventurat la un moment dat să facă politică acum nu regretă ieşirea de pe scenă şi îşi caută de viaţă, în familie, în afaceri, mai mult sau mai puţin departe de frâiele pe care altădată le-au ţinut strâns în mâini.

Toţi sunt dezamăgiţi de calea pe care o aleg politicienii de astăzi, fie ei de la putere ori din opoziţie. Ca orice român, un pic mai mult bun simţ nu ar face prăpăd în cariera aleşilor din partide. Dar să îi lăsăm pe ei să vorbească. Noi vă reamintim câteva dintre declaraţiile personalităţilor contactate de expressdebanat.ro în ultimele săptămâni.

Ilie Mustăcilă, cel care a deschis campania noastră, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi care a făcut ani mulţi politică la nivel înalt,  nu este măcinat de dorul de viaţa politică, care spune că nu există. ,,Nu mai vreau să aud de acest capitol. Să se ocupe ăştia tineri!

Gheorghe Cahniţă, fost prefect de Caraş-Severin, este dezamăgit de modul în care politica românească percepe realitatea. ,,La cum arată acum viaţa politică… Asta nu-i politică, e bălăcăreală. Că-i ia pe ăştia şi-i adună DNA-ul, bine le face. Că nu se mai satură odată… Viaţa politică era mai corectă, nu era chiar atâta corupţie. Nici chiar aşa“, apreciază cel care a fost reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a mai adăugat o veche vorbă românească : ,,Găina de unde râşcâie, de acolo trăieşte. Dar râşcâie, nu ia tot pământul“.

Ion Vela: ,,Viaţa politică o urmăresc, dar sunt foarte decepţionat” a spus Ion Vela, care a adăugat că în scandalurile care ne sunt prezentate în mass-media ,,dezinformarea este la bază; dezinformarea şi manipularea cetăţeanului“. Mai mult, în jignirile adresate la nivel înalt sunt derapaje în limbajul politic şi nu afectează doar imaginea unui anumit om, fie el Traian Băsescu sau Victor Ponta, ci imaginea funcţiei/instituţiei Preşedintelui României sau a Primului-ministru, consideră fostul politician de Caraş-Severin.

Campion la accesările pe care cititorii Express de Banat le-au avut pe pagina dedicată unei personalităţi, incluse în campania de readucere în prim-plan a vechilor oameni politici, este fostul senator Ioan Talpeş. Nici acesta nu este însă încântat de politica românească. ,,Viața asta politică de astăzi nu ar fi putut să fie așa dacă n-ar fi fost aceea în care eu am activat. Adică aș putea spune că e o continuare aproape naturală a tuturor mizeriilor de atunci și a tuturor actelor de penibilă parvenire care s-au practicat în România după 1989”, a spus generalul care și-a exprimat neîncrederea în puterea și voința românilor de a schimba ceva . ,,Eu nu cred că românii vor să schimbe ceva! Eu cred că în România nu există decât o formulă de schimb practicată: aceea în care ‹eu să fiu în locul celuilalt›” a concluzionat Ioan Talpeș

Ion Văduva urmărește, ca tot românul, ce se întâmplă pe scena politică dar… ,,Ce se face acum este politică? Eu nu cred. Nu știu. Pentru mine cea mai bună politică este să muncești, să câștigi și să îi ajuți și pe alții cât poți! Părerea mea este că este destul de greu să schimbi lucrurile acuma și să pătrunzi în structuri, unde s-au format castele cu « eu te țin pe tine, tu mă ții pe mine» și tot așa… Şi cât lumea nu reacționează la treburile astea, este foarte greu de schimbat tot”, crede fostul primar al municipiului Reșița.

Dorinel Hotnogu are şi el regretele sale legate de modul în care se face politică. ,,Nu vedeți ce-i acum în politică pe la noi? Cum să lucrezi cu oamenii aștia?! Nu, nu mai fac politică în condițiile astea”, a răspuns hotărât întrebării asupra unei eventuale reveniri.

Marius Iriza a părăsit şi el viaţa politică, deşi tinereţea îi dă încă dreptul de a reveni. Cu toate acestea, o încercare de a caracteriza viaţa politică sună în opinia sa cam aşa: „E greu să găsesc un termen elegant… E destul de haotică acum (viața politică – n.r.). Se pare că nu are încă o continuitate în ceea ce face. Asta la modul general. Acum, sigur că pe ici, pe colo se mai ivește câte ceva, dar eu nu văd acea strategie pe termen lung pe care România trebuie să o aibă și să o și aplice, ca să ne lăudăm că o avem”, a precizat pentru cititorii Express de Banat fostul deputat PRM de Caraș-Severin, Marius Iriza, care a mai adăugat că ,,lăsând la o parte scandalul permanent care are loc în politica românească, efectiv pot spune că cine seamănă vânt culege furtună! și asta e rezultatul ultimilor 10 ani din politica noastră”.

Gavril Soran, fost prefect al județului, se declară dezamăgit de modul în care politica este abordată continuu, mai mult la televizor decât în realitate. El îi compară pe actualii politicieni cu liderii sindicali și, mai mult decât atât, spune că au ajuns să facă politică după ce au eșuat în alte domenii. ,,Există o diferență mare între ce a fost și ceea ce este acum. Viața politică se degradează de la o zi la alta și e amprentată de niște caractere îndoielnice care nu știu al cui bine îl vor. Mă refer, aici, la policiticienii din București, a subliniat medicul.

Poate singurul din vechea „gardă” care activează încă în politică este Haralambie Cotarcea, acum în PNL. Evoluția din politica românească îi lasă un gust amar și crede că așteptările de după ’89 nu au fost atinse. „Este această politică murdară… Vă spun sincer, murdară! Vedeți dumneavoastră câți oameni mari sunt băgați în pușcărie? Până și un fost premier al României, cum a fost Adrian Năstase, pentru furturi de-astea murdare. Și mulți alți oameni mari, cu putere, sunt toți acum în pușcărie. Toate categoriile le găsim acolo. Oameni care au făcut toate tâmpeniile. Cu unii dintre ei am fost coleg. Ce părere să am eu despre această chestie, decât proastă?! Din punctul meu de vedere, sunt foarte dezamăgit”, a mai spus Haralambie Cotarcea.

Se spune că cel mai mare duşman al României este actuala clasă politică! La fel se spunea acum 25 de ani, la fel acum 15 ani şi la fel în urmă cu doar 5. Probabil că cei ce doar urmăresc jocurile politice sau au făcut cândva parte din distribuţia piesei de teatru a acestei clase vor avea aceleaşi declaraţii de împărtăşit peste 5-10 ani şi tot aşa în viitor despre trecut şi prezent. Ca jurnalişti, avem menirea să îi observăm, să le consemnăm acţiunile şi opiniile şi să îi dezbrăcăm, cât putem, de secrete. Când vine vremea, toţi trec în uitare, cu bune şi rele, cu dezamăgiri şi speranţe. Trist este că de ei depinde omul simplu, care face ochii mari la calculator citind despre ce se mai bălăcăresc unii pe alţii sau la televizor, manipulând prin declaraţii pompoase.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/