Parlamentul European a alocat 3,57 de milioane de euro pentru Mechel. Oamenii vor locuri de muncă!

Parlamentul European a aprobat alocare bugetară, ieri după-amiază, pentru sprijinirea lucrătorilor disponibilizaţi de la combinatul Mechel, transmite mediafax.ro. La Oţelu Roşu oamenii vor ajutor pentru pornirea producţiei, nu pentru consultanţă în carieră.

Ajutorul european este prevăzut să ofere muncitorilor disponibilizaţi măsuri de asistenţă cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanţă de carieră şi diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autorităţile naţionale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală. Deşi nu ştie exact dacă şi oamenii de la Oţelu Roşu vor beneficia de ceva sau doar Câmpia Turzii, unde au rămas fără serviciu circa 1000 de oţelari, iar detaliile acestui ajutor european rămân de ordin general, cunoscute mai mult la Buzău, liderul sindical local,Vasile Sabău, spune că măsura aprobată la nivel european nu ar ajuta cu mare lucru oamenii disponibilizaţi la combinat.

Nuuu… Aicea în zonă nu i-ar ajuta şi vă spun de ce: pentru că nu sunt locuri de muncă, nu se creează nimic nou aici. S-au mai încercat cursuri de reconversie şi  mai fac încă unii-alţii, dar nu au cu ce să ajute pentru că nu există locuri de muncă, deşi oamenii îşi mai depun oferta pe la unele firme. Primesc răspuns că n-au locuri libere“, precizează Sabău. „Combinatul Mechel Oţelu Roşu are mai degrabă nevoie de ajutor în bani pentru reluarea activităţii, decât pentru reconversie. Sunt electricieni, sunt lăcătuşi, sunt oţelari, sunt laminatori, sunt contabili… sunt pregătiţi oamenii în de toate. Ce mai pregătim dacă nu au locuri de muncă?“, se întreabă liderul sindical. Unii dintre foştii angajaţi ai combinatului, foarte puţini, fac naveta la Caransebeş, alţii au mai plecat pe dincolo, temporar. „Oamenii aşteaptă şi cu siguranţă s-ar întoarce înapoi la societate dacă ar fi să o redeschidă aici! Din punctul meu de vedere, nu ar fi probleme de personal pentru reluarea activităţii“, crede sindicalistul.

Viitor incert, speranţe mici

Vasile Sabău a ieşit recent din plata ajutorului de şomaj la fel ca mulţi alţi foşti angajaţi din combinatul Mechel Oţelu Roşu. Nu mai are niciun venit şi aşteaptă să-şi poată depune dosarul de pensie în martie viitor. Dar rămâne aproape de vechii colegi şi poartă speranţa unei redresări a companiei-mamă.  „Pe data de 24 septembrie, la Buzău are loc Adunarea Generală a Creditorilor şi acolo se va depune un plan de reorganizare care am înţeles că este întocmit de unul dintre creditori, de cel de la Braşov, care se pare că ar avea vreo 40 de milioane de lei creanţe. Vor depune un plan de reorganizare pe o perioadă de trei ani. Din ce am înţeles, Oţelu Roşu ar fi cu clienţi spre vânzare, în acest plan de reorganizare. Acu’ să vedem dacă aşa va fi! S-au cerut şi date pentru următorii doi ani de zile în ce priveşte cheltuielile cu conservarea. Deci, dacă nu se reuşeşte vânzarea, atunci să vadă ce i-ar costa să meargă în conservare” a precizat pentru Express de Banat liderul sindical Vasile Sabău. Acesta a mai spus că, din ceea ce a mai aflat în ultimele zile de la juristul societăţii de la Buzău, „sunt nişte discuţii avansate cu cineva, n-au spus exact cu cine, dar cică nişte cumpărători ar fi. Dorinţa lor ar fi să o vândă ca unitate productivă, nu să fie tăiată la fier vechi sau pentru a fi valorificată în ştiu eu ce scop“.

Reamintim că grupul rus Mechel a vândut, în februarie 2013, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 de euro) combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Decizia de ieri a Parlamentului European mai trebuie să treacă în 25 septembrie prin Consiliul de Miniştri, apoi banii vor ajunge în ţară pentru a fi distribuiţi pe componentele fixate.