FOTO. Ministrul delegat pentru Dialog Social, la Reșița: „Singura şansă a UEMR este fuziunea!”

Liviu Pop a fost prezent astăzi în municipiu, unde a participat la ședința Comisiei de Dialog Social. Așa cum era firesc, în atenția celor prezenți a fost adusă și cea mai arzătoare problemă a momentului: păstrarea UEMR ca instituție de sine stătătoare sau fuziunea cu Universitatea de Vest din Timișoara.

Pe lângă membrii Comisiei de Dialog Social, la întâlnirea cu ministrul delegat pentru Dialog Social au mai fost invitați să participe parlamentari de Caraș-Severin, dar și reprezentanți ai universității reșițene, care au expus problema instituției de învățământ. Rectorul Doina Frunzăverde a prezentat marea problemă a angajaților, care de aproape trei luni nu și-au primit salariile, și a cerut sprijin de la centru pentru deblocarea situației, precizând că, de la an la an, mediul academic din Reșița a avut nevoie de ajutor financiar tot mai mare de la centru, în ciuda faptului că universitatea se plasează pe locurile fruntașe în ceea ce privește cheltuiala per student, costurile fiind reduse la minimum. De altfel, și cheltuielile privind utilitățile s-au redus considerabil, dar fondurile sunt chiar și așa insuficiente, iar situația se agravează tot mai mult.

La rândul lor, liderii sindicali și-au dat cu părerea. De exemplu, Nicolae Drăgan a insinuat faptul că întreaga problemă a UEMR este, de fapt, una politică, aspect negat de politicienii prezenți la Comisia de Dialog Social.

Ce a spus ministrul?

După ce a ascultat pe toată lumea, ministrul a luat cuvântul și a explicat faptul că, dacă universitatea primește bani pentru plata salariilor până la finele anului, situația va fi salvată, însă temporar.

„Eu vă mărturisesc că, dacă nu modificam Ordonanţa nr. 21, în iunie 2012, situaţia era mult mai tristă pentru universitatea din Reşiţa. Cel mai probabil că era desfiinţată la această oră. Am dat acea ordonanţă, deoarece clasificarea universităţilor din România a fost făcută după ureche. Drept dovadă, când am fost ministru interimar la Educaţie, mi se spunea că toată documentaţia privind ierarhizarea universităţilor este seiful cel mai secret. Iar în acel seif nu exista nimic. Am făcut plângere penală atunci, pentru că era aberant să dau drumul la un Ordin de ministru, de finanţare, care nu avea în spate argumentare. Am dat la vremea respectivă finanţare mai multor universităţi de tipul C, care erau predispuse la închidere, în maximum doi ani. Singura universitate care s-a comasat, în 2011, a fost cea din Baia Mare, care a făcut fuziunea cu cea din Cluj şi care astăzi nu are această problemă. Cunoaştem evoluţia universităţii din Reşiţa în ultimii trei ani şi nu e o problemă că o salvăm sau nu o salvăm acum, fiindcă, singura şansă a acestei instituţii de învăţământ superior este fuziunea. Ajutorul ar veni doar ca o plombă”, a precizat ministrul Liviu Pop.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157660247345321″]

Reamintim că salariaţii UEMR s-au aflat timp de două zile în grevă japoneză, iar mai apoi în grevă de avertisment, din cauza faptului că nu şi-au mai primit salariile. Finanţarea de bază, aşa cum este alocată în prezent, pe metodologia care a fost aplicată şi în acest an, nu îi permite universităţii să îşi acopere, integral, costurile pentru şcolarizarea studenţilor, chiar dacă cheltuielile au fost reduse la aproape jumătate.

Conducerea universității reșițene a dat startul demersurilor de fuziune cu UVT, după ce în Senat s-a aprobat cu unanimitate de voturi acest lucru.

banner 1000 x 100 hd

Comments

  1. Vlad Lazarescu says:

    Bani nu sunt pentru ca se fraudeaza in fel si chip. Doi fosti colegi repetenti, deci au pierdut locul bugetat in anul 3, sunt acum in anul 4 pe loc bugetat. Va pot da numele. Ce inseamna asta ca prin tot felul de manevre sunt furati bani care ar trebui sa fie cheltuiti pt studenti care invata. Bursele sunt mici, finantarea este mica pe cap de student pt ca daca eu pot identifica cu usurinta aceasta situatie la nivel UEM si national fraudarile sunt imense.De aceea nici evaluarile studentiilor nu pot fi reale, ii lasi repetenti, pierzi finantarea, pierzi finantarea…faci greve, fuziuni etc. Concluzia? Pana sistemul UEM nu este descoperit in toata “splendoarea academica” acesta se va perpetua si va fi potrivnic calitatii precum si studentilor care vor sa invete. Deci va intereseaza numele repetentilor? Sunt nume concrete si evidentiaza cele spuse.

  2. Toma says:

    Zi-le domnu Geo!

  3. euuu says:

    Daca se facesi fuziunea asta chiar ca nu mai avem nimic in orasul asta. Pariuri , banci , si supermarketuri.