Nonagenarul Valeriu Verbițchi este cercetat atât în dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, cât şi în dosarul DIICOT. În ambele pentru tranzacţii dubioase cu clădirile istorice din Băile Herculane!
În ziua descinderilor făcute de DIICOT și DGA la membrii grupului infracțional care a devalizat Băile Herculane, omul de afaceri Valeriu Verbiţchi era așteptat la Tribunalul Caraş-Severin. Tot din cauza afacerilor sale din stațiunea de pe Cerna. La instanță se judeca în cameră preliminară dosarul privind cumpărarea terenului de sub Cazinoul din Băile Herculane. Surprins de reporterii Express de Banat pe treptele DIICOT Caraş-Severin, unde procurorii îl așteptau să dea declarații în dosarul în care e inculpat Iosif Armaş, Verbiţchi a dezminţit vizibil iritat orice implicare a sa în vreunul dintre dosare. Organele de cercetare penală au însă volume întregi de probe care ar sugera total altceva.
Valeriu Verbiţchi, scriu procurorii antimafia, a fost racolat în grupul infracțional condus de Iosif Armaș în anul 2009, chiar de către liderul lui. Inițial, Verbițchi s-a prezentat ca un om de afaceri, potent financiar, interesat să investească în mod real în turism și care, înțelegând situația reală din SC HERCULES SA, a încercat să pună capăt abuzurilor liderului prin contestații legale. Tocmai acest comportament oarecum incomod, cred procurorii, l-a determinat pe lider să îl atragă pe Verbițchi în cadrul grupului, văzând o oportunitate de scoatere a unor active din SC HERCULES SA cu ajutorul unui om de afaceri potent financiar și, totodată, asigurându-și protecția grupării infracționale prin anihilarea unor eventuale contestații și acțiuni civile pe care Verbițchi ameninţa că urmează să le promoveze.
Interesat în obținerea cât mai multor clădiri importante din Băile Herculane, Valeriu Verbițchi a aderat la grup, acceptând să sprijine gruparea în promovarea unor executări silite fictive sau în promovarea unor vânzări la un preț subevaluat. Aderarea la grup s-a făcut în luna mai 2009, când Valeriu Verbițchi, prin reprezentantul său, Emil Beg, a retras de pe ordinea de zi a AGA toate cererile formulate împotriva lui Iosif Armaș, iar la scurt timp a achiziționat Complexul Băile Neptun la un preț convenabil.
CITEȘTE ȘI:
Imediat după achiziționarea complexului, nonagenarul a sprijinit direct activitatea infracțională „procedând la întocmirea unui număr impresionant de antecontracte de vânzare-cumpărare, conform cărora, în cazul în care cocontractantul nu îndeplinește într-un anumit termen promisiunea de vânzare, se obligă la dobânzi exorbitante, apoi denunță antecontractul, lasă un timp să treacă pentru a se aduna dobânzi mari, după care le apreciază ca titlu executoriu și solicită executarea silită”. Exemplificativ ar fi antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat în 04.09.2012 pentru complexul hotelier Hercules. Verbițchi a achitat la data încheierii antecontractului suma de aproximativ 500.000 de euro, s-a denunțat actul de către el și cocontractantul Iosif Armaș, iar după trecerea unui timp în care dobânzile au curs s-a ajuns în situația în care SC Hercules SA i-a datorat lui Verbițchi suma de aproximativ 1.200.000 euro. Ulterior, suma provenită din penalități s-a folosit la achitarea prețului executării silite a Hotelului Ferdinand și a Hotelului Hercules, aceste imobile constituind beneficiul material cuvenit lui Verbițchi pentru activitatea infracțională, după cum arată procurorii.
Acest mod de lucru a stat la baza unui număr mare de înstrăinări a activelor SC HERCULES SA. În decursul timpului, Valeriu Verbițchi și-a consolidat poziția în cadrul grupului „ajungând ca în prezent să fie consilierul liderului Armaș Iosif și să dețină importante creanțe împotriva SC Hercules SA”, mai consemnează procurorii DIICOT.
Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte despre jaful de la Băile Herculane!
CITEȘTE ȘI: