Migranţii schimbă macazul. Dunărea, noua cale pentru forţarea graniţelor

Șapte cetățeni străini au intrat în vizorul polițiștilor de frontieră cărășeni după ce au încercat să ajungă ilegal în România traversând Dunărea cu ajutorul unei ambarcaţiuni.

Organele competente din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Moldova Veche au intrat în alertă astăzi, 7 februarie, în jurul orei 02.30, după ce, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, aceștia au observat o ambarcațiune care, inițial, a intrat în apele teritoriale românești dinspre malul sârbesc, manevra de întoarcere a ambarcațiunii intensificând bănuielile polițiștilor.

Imediat, organele competente au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere în zona de competenţă, în urma căreia au depistat şi reţinut, la malul românesc al fluviului Dunărea, în apropierea localităţii Coronini, şapte cetăţeni, ei fiind conduși la sediul instituției pentru cercetări. Concomitent, au fost anunţate despre eveniment şi autorităţile de frontieră sârbe, care au comunicat faptul că au identificat ambarcaţiunea şi au reţinut doi bărbaţi, un cetăţean sirian şi unul palestinian.

În urma verificărilor s-a stabilit că grupul era format din trei cetăţeni din Siria, doi din Yemen şi doi din Egipt, cu vârste cuprinse între 16 şi 45 de ani. De asemenea, în cadrul cercetărilor preliminare, persoanele au declarat că au trecut fluviul Dunărea cu o ambarcaţiune, ajutate de cele două persoane reţinute de autorităţile sârbe şi intenţionau să ajungă în Germania.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar în continuare cercetările sunt desfăşurate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

De o noapte albă se pare că au avut parte și polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oravița după ce, în urma unei acţiuni desfăşurate pe linia combaterii migraţiei ilegale, în localitatea Ciudanoviţa, judeţul Caraş-Severin, aceștia au descoperit un cetăţean turc, el încercând să treacă ilegal frontiera cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei, deoarece nu deţinea documente valabile.

În cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, persoana în cauză fiind predată autorităţilor din Serbia prin Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa. Totodată, a fost instituită măsura nepermiterii intrării a cetăţeanului turc pe teritoriul României pe o perioadă de 5 ani .