Spitalul din Moldova Nouă, pregătit pentru naşteri premature

Unitatea spitalicească de la malul Dunării dispune atât de resursa umană, cât și de aparatura adecvată pentru a-i ajuta pe micuții născuți prematur să câștige lupta pentru viață.

Potrivit specialiștilor, nașterea la termen are loc în intervalul cuprins între 37, respectiv 41 de săptămâni de sarcină. Ca atare, orice bebeluș născut înainte de 37 de săptămâni este considerat prematur, iar șansele ca acesta să supraviețuiască depind, în mare parte, de aparatura medicală, mai exact de existența unui incubator – un aparat special din plastic care îi poate oferi micuțului condițiile optime pentru a se dezvolta.

Din fericire pentru viitoarele mămici din Moldova Nouă și nu numai, în cazul nașterilor premature, unitatea medicală e pregătită să lupte pentru fiecare secundă de viață a nou-născutului, spitalul având în dotare un incubator pentru micuții care se grăbesc să vină pe lume. Incubatorul portabil a fost donat Spitalului Orășenesc Moldova Nouă în primăvara anului trecut de către Organizația Salvați Copiii România, acesta putând fi folosit atât în spital, cât și pe perioada transferului bebelușului.

Incubatorul – șansa supraviețuirii bebelușului născut prematur

Atunci când bebelușii se nasc înainte de termen, ei trebuie ajutați să supraviețuiască în afara uterului, întrucât aceștia pot avea plămânii nedezvoltați, sistemul imunitar scăzut, chiar și pielea poate fi nedezvoltată sau tractul digestiv. În acest sens, rolul incubatorului este unul definitoriu și asta pentru că, asemănător unui pătuț standard, echipat cu pereți din plastic, aparatul asigură condițiile ideale de mediu, ca de exemplu: căldură, protejează prematurul de infecții, de alergii, de zgomote sau de intensitatea luminii.

În momentul în care micuții pot respira singuri, pot fi hrăniți la sân sau la biberon, încep să-și mențină temperatura corpului și să ia în greutate, aceștia pot fi externați, însă în primii doi ani ei vor fi atent monitorizați de către medici, astfel încât să ajungă la aceleași performanțe motorii și cognitive cu cei care s-au născut la termen.