Micii ecologiști! Elevii unei școli din Lugoj au propria lor grădină în curtea școlii

În luna octombrie a anului trecut, Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu” a demarat un proiect menit să transforme instituția într-o școală… eco. Proiectul continuă cu o nouă etapă, spre bucuria copiilor și profesorilor.

„Clasa verde din curtea şcolii”, realizat prin programul StartONG, finanţat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow, este proiectul demarat la începutul anului școlar 2019-2020. În continuarea acestuia, instituția de învățământ lugojeană a dat startul proiectului „Grădina din curtea școlii”, derulat, de asemenea, prin programul StartONG, finanţat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Deși finanțarea s-a încheiat în luna decembrie, Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu” va continua proiectul cu fonduri proprii.

Noul proiect verde își propune să transforme curtea școlii într-un spațiu inedit și dinamic, pe placul școlarilor.

„Dorim să creăm o grădină cu flori și legume, să amenajăm un mic solar, să plantăm arbuști, să amenajăm un spațiu de relaxare și învățare din paleți. Obiectivul proiectului este acela de a-i conecta pe copii cu natura, de a-i face să conștientizeze importanța biodiversității și agriculturii, ca sursă a alimentelor de care beneficiază”, explică prof. Dana Tipei, director al Școlii Gimnaziale „Anișoara Odeanu”.

Beneficiari direcți ai proiectului „Grădina din curtea școlii” sunt 125 de elevi din clasele ciclului primar, care au misiunea de a amenaja în grădina școlii un strat înălțat în care planează legume și flori, 60 de elevi din clasele a V-a și a VI-a care vor îngriji plantele din solar, dar și toți cei 820 de elevii ai Școlii Gimnaziale „Anișoara Odeanu”, care se vor bucura de o manieră nouă de studiu, în cadrul spațiului verde.

Copiii desfășoară cu interes mici proiecte în cadrul orelor de biologie, reușind să observe evoluția naturală a plantelor de care au grijă, materia devenind astfel mult mai interesantă și captivantă. Totodată, elevii au notat cu atenție toate informațiile acumulate într-un jurnal online, cu denumirea „Micul ecologist”. Ca niște adevărați „eco-reporteri”, copiii au descris minuțios organismele vii care trăiesc în spațiul verde din curtea școlii, ce plante cresc acolo și cum funcționează întregul ecosistem.

Cuib de vise 1000x100

Pentru a fi cu adevărat implicați în proiect, de Crăciun copiii au primit un dar special.

„150 de copii au primit de la Moș Crăciun un pachețel în care se afla o nucă, un pahar din carton, nisip și o descriere a modului în care trebuie să planteze nuca, astfel încât să răsară un nuc”, adaugă prof. Dana Tipei.

Elevii au promis să respecte întocmai instrucțiunile, fiind nerăbdători să vadă, cât mai curând, roadele muncii lor.

Din echipa de proiect care a ghidat pașii elevilor fac parte prof. Dana Tipei, coordonator, ec. Monica Sboroșteanu, responsabil achiziții, ec. Melinda Barbu, responsabil financiar, prof. înv. primar Simona Banda, responsabil amenajare și întreținere grădină, prof. Nicolae Vuia, responsabil amenajare și întreținere seră, precum și trei membri ai personalului școlii care au sprijinit amenajarea straturilor înălțate, a serei și a zonei de relaxare și învățare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/