Arest prelungit la domiciliu în dosarul „Mită la Direcţia Regională de Drumuri Timişoara”!

Înalta Curte de Casație și Justiție îi ține încă 30 de zile în arest la domiciliu pe cinci dintre inculpații din dosarul în care sunt investigate fapte de corupție petrecute în Vama Nădlac. 

Instanța supremă a admis propunerea de prelungire a măsurii preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara faţă de inculpaţii Cristian Horgea, Elisabeta Miuţescu, Cristian Ilie Ispravnic, Cristian Dima și Mircea Andrei Lucaciu.

Procurorii DNA îl acuză pe şeful Direcţiei Regionale de Drumuri Timişoara, Cristian Ispravnic, de nouă infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 5 infracţiuni de luare de mită, 5 de abuz în serviciu şi de complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii. În acest caz sunt cercetaţi şi alţi angajaţi ai DRDP Timişoara.

Potrivit procurorilor, persoanele cu funcţii de conducere ofereau protecţie controlorilor de trafic contra unor sume de bani. „În cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi <protecţie>, în perioada 2016-noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro”, se arăta într-un comunicat DNA.

De asemenea, conform procurorilor, angajările pe posturi de controlori de trafic în cadrul DRDP Timişoara s-ar fi făcut prin fraudarea concursului. „De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină suspectului Căprar Dorel Gheorghe”, spuneau procuroii DNA.

Tot în acest dosar, fosta şefă a ISJ Arad este cercetată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi dispus „din considerente politice şi cu încălcarea Legii educaţiei naţionale, eliberarea din funcţie a unui inspector şcolar pentru criticile aduse partidului”. De asemenea, sunt puși sub acuzare și senatorul PSD de Caraș-Severin, Ionuț Chisăliță, și fostul vicepreședinte județean Mirel Pascu.