Mesaj de Ziua Internațională a Hipertensiunii Arteriale Pulmonare: „În cazul pacienților netratați, speranța de viață este de 2 ani și jumătate”

untitled design set 970x90 px

Ziua de 5 mai a fost aleasă ca Ziua Internațională a Hipertensiunii Arteriale Pulmonare. În România există, încă din 2008, un program național pentru acești pacienți, tratați și la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara care, în perioada pandemiei, este unitate COVID-19.

În fiecare an, în ziua de 5 mai, asociațiile de pacienți cu hipertensiune pulmonară din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Hipertensiunii Arteriale pentru a crește gradul de informare al populației despre această boală, diagnosticată, de cele mai multe ori, târziu. Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari spune că pentru bolnavii nediagnosticați și netratați, speranța de viață este de 2,5 ani, în vreme ce un diagnostic timpuriu crește speranța și calitatea vieții acestor pacienți.

Această boală afectează atât inima, cât și plămânii. La nivel mondial, peste 25 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu această patologie, iar în România au fost depistate aproximativ 500 de cazuri. Reprezentanții pacienților spun că numărul este mai mare, însă din cauza simptomelor comune cu alte afecțiuni, mulți pacienți nu sunt diagnosticați sau diagnosticați greșit. Recomandarea specialiștilor pentru persoanele tinere, de la 25 la 40 de ani, este ca, în cazul în care prezintă dificultăți în respirație, oboseală, durere în piept, ar trebui să se gândească că poate fi și hipertensiune arterială pulmonară și să meargă la medic.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Aveam 39 de ani când am primit acest diagnostic la care nu mă așteptam absolut deloc. Nu înțelegeam foarte bine dacă am probleme cu inima sau cu plămânii. Uitându-mă în urmă, realizez cât am fost de norocos că am fost diagnosticat la timp și am o viață normală. Susțin cu tărie că toți pacienții care prezintă simptomele amintite trebuie să meargă la medic. Noi, ca asociație, susținem și pacienții nou-diagnosticați, dar și persoanele care au doar suspiciuni și îi rugăm să ne adreseze orice întrebări”, a transmis Bogdan Burduja, președintele Asociației Pacienților Hipertensivi Pulmonari.

Centrele în care sunt tratate bolile infecțioase sunt destinate, în perioada pandemiei, bolnavilor de coronavirus, iar pacienții diagnosticați cu alte patologii din această sferă sunt tratați în spitale suport.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/