Medicul Iancu Leonida: „Să sperăm că reușim să scădem trendul, altfel vom trăi niște momente de groază: nu cine să trăiască și cine să moară, ci cine să mai ajungă la spital și cine nu”

stiri medicale ambulanta

Este presiune imensă asupra personalului de la Serviciul de Ambulanță Timiș, a spus directorul Iancu Leonida, care avertizează că în cazul în care rata de infectare nu va scădea în Timișoara, unitățile de primiri urgențe s-ar putea bloca, iar pacienții riscă să rămână în autosanitare. 

„Serviciul de Ambulanță era la capătul puterilor. Este sub o presiune imensă de aproximativ 5 luni.”, a spus directorul SAJ Timiș, Iancu Leonida, la finalul ședinței CJSU Timiș în care s-a prelungit carantina în Timișoara și zona metropolitană cu încă 7 zile.

70% din activitatea serviciului are legătură cu pacienții Covid, iar medicii de pe ambulanță sunt primii care intră în contact cu acești pacienți sau bolnavi, fie că le fac teste celor cu simptome, fie că îi transportă la spital pe cei confirmați deja.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, în carantină încă o săptămână. S-au modificat câteva restricții

„Solicitările s-au dublat în toată această perioadă, iar în ultima lună activitatea noastră dedicată Covid se învârte undeva în jurul cifrei de 70% din totalul activității. Noi avem un procent de 93% de pozitivi. Dacă numărul recoltări în 24 de ore la noi este de 400, înseamnă că a doua zi avem undeva în jur de 370-380 de pozitivi numai de la noi. În plus, noi ducem toți pozitivii care au fost declarați la evaluare la «Victor Babeș». Numărul acestora este în permanență creștere și culmea, noi nici n-am putea să îi ducem pe toți. Îi ducem pe cei care doresc să facă această evaluare, care sunt îndrumați de medicul de familie. Dintr-o cifră de 350-400 de pozitivi pe care îi avem zilnic, ajung la evaluare la «Victor Babeș» între 80 și 100.”, a spus Iancu Leonida.

Alte evaluări se fac în unitățile de primiri urgențe și aici este marea problemă, a mai spus medicul.

„Pacienții pozitivi Covid cu saturație sub 90, deci cei cu insuficiență respiratorie acută mai mult sau mai puțin gravă, nu sunt îndrumați spre «Victor Babeș», ci spre cele două UPUri. De abia după ce au trecut de aceste două UPUri, ele hotărăsc spre ce spital Covid sau suport Covid îndreaptă pacienții. Dacă aceste două unități de primire a urgențelor de la Spitalul Județean și Spitalul Municipal sunt colmatate, pacienții rămân în ambulanțe. Am fost pregătiți zilele trecute cu tuburi de oxigen, am achiziționat în plus tuburi de oxigen, pentru a le putea transporta la ambulanțe în caz că vor rămâne ore în șir cu pacienții în autosanitare. Situația a fost foarte gravă, au fost câteva ore pe muchie de cuțit. Eu m-am exprimat că ne-a trecut glonțul pe la ureche. N-aș vrea să mai trăim  așa ceva, să sperăm că reușim să scădem trendul pentru că altfel o să trăim niște momente de groază. Nu cine să trăiască și cine să moară, ci cine să mai ajungă la spital și cine nu. Mașinile dacă rămân în curtea spitalelor, toată activitatea medicală este compromisă.”, a explicat Iancu Leonida.

Medicul a mai spus și că în ultimele săptămâni de carantină s-a observat o ușoară stopare a cazurilor.

„Scade foarte greu această cifră. Lumea se întreabă de ce nu s-au obținut rezultate? Din punctul nostru de vedere, cred că din două motive: populația care nu prea respectă corect măsurile de carantină. Măsurile sunt corecte, din punctul meu de vedere, dar nu sunt respectate cum trebuie. Nu ar trebui măsuri în plus, ci respectate de fiecare locuitor. În plus, dat fiind tulpinile noi care au apărut, mult mai agresive, mai contagioase în primul rând, numărul mai mare de pacienți îngreunează activitatea și blochează spitalele. Noi nu am pornit ca în martie anul trecut de la 0 sau de la 50% încărcare, ci aproape la 100% încărcare în spitale acum în martie. E o situație foarte grea. Cred că Timișoara a acționat la timp, ar trebui să menținem măsurile până ieșim din această perioadă critică.”,  a concluzionat Iancu Leonida.

Zilnic, în județul Timiș sunt operaționale între 46 și 50 de ambulanțe.

CITEȘTE ȘI: Sună telefoanele în neștire la Ambulanță în pandemia de Covid-19: „Nici în cel mai urât vis nu ne-am imaginat să apucăm să trăim așa ceva” 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/