Medicii timișoreni reiterează recomandările pe caniculă. Ne învață cum aflăm indicele UV

0.77934800 1648728378 heat
untitled design set 970x90 px

Cum aflăm indicele radiației UV? Ne învață medicii de la Spitalul Județean Timișoara. Primul pas este să ne măsurăm umbra. Dacă umbra este mai mică față de înălțimea propriei persoane, înseamnă că nivelul indicelui UV este mare și radiațiile pot deveni periculoase pentru organism.

Scara indicelui radiațiilor UV este de la 0 la 15. Valorile de 7 și mai mari de 7 înseamnă nivel puternic de radiații, respectiv risc crescut pentru piele și ochi. În acest caz este de evitat expunerea prelungită la soare.

Valul  de căldură persistent și în intensificare aduce cu sine și disconfort termic ridicat, iar temperatura și umeazeala depășesc gradul critic. Un astfel de fenomen obligă organismul la efort suplimentar de adaptare și de menținere a funcțiilor vitale în parametri normali, din punct de vedere medical. Ne putem ajuta organismul să treacă mai ușor prin acest interval meteorologic și putem aplica recomandările medicilor de a ne proteja de soarele puternic, de a ne hidrata și hrăni cu alimente simple și mai puțin preparate termic.

„Capacitatea de adaptare a organismului nu este nelimitată. În consecință, trebuie să recunoaștem semnalele de alarmă pe care acesta ni le transmite și, practic, să ne ajutăm singuri pentru ca să nu ajungem în situații de urgență”, spune dr. Mihai Grecu, șeful UPU Spitalul Județean Timișoara.

La fel, mai putem adapta condițiile de locuit  pentru a ne feri de umezeală și transpirație excesivă. Aerul condiționat se reglează la maxim 5 grade sub temperatura de afara. Factorii ce pot agrava efectele caniculei asupra organismului sunt umiditatea și problemele personale de sănătate, respectiv obezitatea, boala de inimă, deshidratarea, circulația necorespunzătoare a sângelui, boala mintală, febra, vârsta ș.a. Persoanele în vârstă, mai ales cele peste 65 de ani, copiii, femeile gravide și persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile în această perioadă. Urmează persoanele aflate sub anumite tratamente medicale, persoanele fără adăpost și cele izolate, lipsite de informații.

publicitate ziar expresb 1000x100

Cum știe o persoană că organismul ei suferă din pricina caniculei? Are stare de oboseală/slăbiciune, crampe musculare, transpirație excesivă și sete. În cazul în care intervine epuizarea termică, organismul dă semne prin leșin, amețeală, transpirație rece-umedă, durere de cap, greață, vărsături, respirație rapidă și superficială. La temperaturi de peste 40 de grade intervine insolația și șocul termic cu greață, vărsături, piele roșie, caldă și uscată, tulburări de vorbire, confuzie, puls rapid și puternic, delir și absența transpirației.

Dacă apar astfel de simptome este indicată oprirea din orice fel de activitate și așezarea într-un loc răcoros, ferit de soare.Se bea apă și, dacă sunt condiții,  un duș cu apă călduță ajută foarte mult. În cazul în care simptomele se agravează, chemați un ajutor medical iar dacă intervine starea de  delir,  de inconștiență sau convulsii sunați la 112.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/