MAREA AFACERE „MUNTELE MIC”. Rețeta succesului: o mie ție, milioane mie!

În spatele celor mai frumoase pârtii și al celui mai modern telescaun de pe Muntele Mic, care generează astăzi încasări fabuloase, n-a existat nicio licitație, iar firma familiei Dunca, oricât de greu de crezut ar fi, plătește, într-adevăr, doar 1.000 de euro anual!

Așa cum arătam în primul episod Marea Afacere „Muntele Mic”, firmele familiei Dunca, conduse până la un moment chiar de Romeo Dunca, actualul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, sunt acționate în instanță din cauza unui contract de asociere în participațiune încheiat în 2013 cu Consiliul Local Turnu Ruieni. Un contract șmecheresc, după cum s-a prezentat în sala de judecată. Pe lângă aspectele de nelegalitate invocate de reprezentantul administrației locale în fața magistraților, se prezintă și o serie de date din care rezultă că afacerea e profitabilă doar pentru una dintre părți, în timp ce, cealaltă, se alege cu mărunțiș. Cu 1.000 de euro garantat anual! Asta, în condițiile în care tocmai ea deține în proprietate domeniul schiabil. Practic, punctul de atracție, generatorul de profit! Cu alte cuvinte, comunitatea din Turnu Ruieni are un munte de „aur” din care scoate 1.000 de euro pe an! Firmele familiei Dunca, la un calcul simplu, încasează chiar și zeci de mii de euro într-o singură zi de schi! E adevărat, ele au făcut investiția, dar un telescaun instalat oriunde altundeva decât pe un munte numai bani nu aduce.

Potrivit contractului de asociere dintre Consiliul Local Turnu Ruieni și SC Dunca Imobiliare SRL, încheiat în 2013, semnat la acea vreme de primarul Petru Harambașa, trecut între timp la cele veșnice, și de șeful Biroului Contabilitate de atunci, Afilon Ursulescu, administrația din Ruieni participa la asociație cu o suprafață de, atenție, circa 0.33 hectare teren, în timp de firma lui Romeo Dunca se obliga să pună banii necesari proiectării, amenajării și exploatării suprafețelor de teren pe care urma să desfășoare activitățile care au stat la baza asocierii. Adică dezvoltarea activității de agrement și turism pe Muntele Mic, în vederea obținerii de câștiguri bănești de către membrii asociați. Avocatul Consiliului Local Turnu Ruieni a subliniat însă că lucrurile esențiale nu sunt prevăzute în contract sau nu sunt explicite, astfel că asocierea este în defavoarea comunității pe care o apără în instanță. Cum se apără Romeo Dunca, prin firmele sale, și de ce spune că acțiunea în instanță formulată de administrația din Ruieni este nefondată?!

„Dunca Imobiliare SRL și-a executat cu bună credință obligațiile prevăzute în acest contract”, a arătat Romeo Dunca, prin avocatul său, instanței. Mai departe, și-a asumat „să plătească în contul comunei Turnu Ruieni suma de 1.000 de euro pe an, începând cu expirarea termenului de 6 luni de la data eliberării autorizațiilor de construire și a tuturor avizelor pentru investițiile prevăzute în contract” și a subliniat că „aceste obligații de plată au fost onorate chiar și în avans”. Romeo Dunca, administrator la acea vreme al celor două firme, Dunca Imobiliare și Nordica Turism, le-a mai arătat magistraților că s-a asociat cu oameni care nu înțeleg prea multe. Tipic lui, am putea spune. „Obiectul contractului de asociere în participațiune nu constă în transmiterea dreptului de folosință, așa cum în mod greșit a înțeles reclamanta, ci în exploatarea de către asociație a terenurilor puse la dispoziție de către asociatul Consiliul Local Turnu Ruieni”. Adaugă și faptul că în contractul de asociere în participațiune ar fi prevăzute „cotele de participare ale părților contractante la beneficiile și pierderile asocierii”. N-or fi fost în stare cei de la Ruieni să citească asta în contract. Și, atunci, reprezentantul SC Dunca Imobiliare indică precis instanței: „Rezultatele obținute de pe urma activităților turistice vor fi împărțite între membrii asociați conform art.27 lit.b”.

Ce se găsește la articolul respectiv din contract?! Atenție mare! „SC Dunca Imobiliare SRL va achita anual, în contul Consiliului Local Turnu Ruieni o sumă totală de 1.000 de euro/an începând cu expirarea termenului de 6 luni de la data eliberării autorizațiilor de construire și a tuturor avizelor pentru investițiile prevăzute în contract.”. Simplu și pe înțelesul tuturor. Administrației locale nu-i revine așadar o cotă procentuală din profitul asociației, ci nici mai mult nici mai puțin de 1.000 de euro/an. Să mai spună cineva că Romeo Dunca nu se pricepe la afaceri!

În fața instanței, Romeo Dunca, administratorul de atunci al SC Dunca Imobiliare, mai recunoaște ceva: „Este adevărat că, potrivit art.17 din Contract, consiliul de administrație al activității de asociere trebuia alcătuit din 2 membri din partea SC Dunca Imobiliare SRL și unul din partea Consiliului Local Turnu Ruieni. Membrii trebuiau desemnați în 30 de zile de la semnarea Contractului. Reclamanta nu și-a desemnat membrul, deci nu se putea constitui consiliul de administrație”. Cu alte cuvinte, cei de la Ruieni sunt de vină pentru că nu există consiliu de administrație nici astăzi, pentru că nu s-a ținut sau prezentat vreo situație contabilă la nivelul asociației.

CITEȘTE ȘI:

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

MAREA AFACERE „MUNTELE MIC”. Contracte șmecherești, șpăgi, presiuni și slalom uriaș printre legi!

Tot în fața instanței, Romeo Dunca mai arată ceva. Că administrația locală i-ar fi eliberat cu întârziere anumite avize și autorizații. Documente despre care cei de la Ruieni susțin că nu intrau în sfera lor de competență, ci a Consiliului Județean. Nu e nici aici totul foarte clar, așa că tot judecătorii vor stabili cine are dreptate și cine nu. Cert este până atunci că, Romeo Dunca a făcut eforturi importante pentru a-și demonstra buna credință și cele mai bune intenții. Acelea de a dezvolta turismul din Caraș-Severin. Doar pentru sine sau și pentru alții, asta apreciază fiecare. „Toate actele de încălcare a obligațiilor contractuale din partea reclamantei ne îndrituiau pe noi să ridicăm excepții de neexecutare și să sistăm orice plăți. Totuși, pentru a dovedi buna credință și, totodată, pentru a nu da primarului posibilitatea să comită eventuale abuzuri, am plătit suma de 13.796.70 RON reprezentând redevența de 3.000 euro în avans pe trei ani, la data de 21.09.2017, prin ordin de plată bancară, chiar dacă nu eram obligați”, i se pune în vedere instanței de judecată.

După toate acestea, Romeo Dunca a concluzionat pentru cei care vor judeca dosarul în care se cere demontarea telescaunului Vâlsanu și eliberarea domeniului schiabil de orice sarcini: „Nu există motive de reziliere a Contractului de asociere în participațiune deoarece Societatea Dunca Imobiliare SRL și-a executat integral obligațiile contractuale. (…) Toate lucrările efectuate de societatea noastră în baza acestui contract au fost efectuate cu bună credință pe cheltuiala noastră, respectând întrutotul prevederile contractuale.”.

Că aportul administrației din Ruieni la această asociație se consideră a fi doar suprafața de aproximativ 0.33 hectare, necesară împământării stâlpilor de susținere ai instalației, când în realitate suprafața folosită pentru obținerea de profit, ocupată de pârtiile de schi, este uriașă, nici nu mai are sens să fie comentat. La o întrebare merită însă căutat răspuns. Cât de proști, cu scuzele de rigoare, să fi fost oamenii din administrația locală Turnu Ruieni să fi cedat, pe 49 de ani, muntele lor de „aur” pentru doar 1.000 de euro pe an?! Sau corupți, ca la Zăvoi?! E doar o întrebare!

Și pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, Express de Banat nu acuză pe nimeni, nici măcar firmele familiei Dunca și, cu atât mai puțin pe Romeo Dunca, președintele de astăzi al Consiliului Județean. Marea afacere „Muntele Mic” aduce doar în atenția opiniei publice un litigiu care-și va găsi rezolvarea în instanță, dar care datează de ani buni și de care depinde dezvoltarea turismului în Caraș-Severin.

Rămâi pe expressdebanat.ro! Dezvăluirile din Marea afacere „Muntele Mic” continuă!

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/