Manifestul unui deținut politic

Dan Dumitru a intrat azi dimineaţă în redacţia cotidianului „Express de Banat”, cu speranţa că îşi poate exprima nemulţumirea faţă de ceea ce se întâmplă în România, la ora actuală. Acesta spune că nu duce lipsa banilor, dar este consternat de modul în care este înţeles cuvântul „democraţie” şi doreşte ca vocea lui să fie auzită. „Express de Banat” publică integral scrisoarea reşiţeanului.  

„Cu tată avocat , închis la Timișoara și Aiud, cu familia alungată din casă timp de 8 ani, cu domiciliu forțat, la Călan, Hunedoara, Bocșa și cu interdicție de a intra în Reșița pe această perioadă, așa mi-am început viața. Decembrie ‘ 89 mă prinde printre “nebunii” din aceeași piață, ulterior ales în CPUN Caraș Severin, devenit între timp  “erou” și “luptător”. Nu am să uit niciodată cum oameni pe care nu-i cunoșteam mă opreau pe stradă , imbrățișîndu-mă , mulțumind pentru ce am făcut. Acum sunt catalogat  “profitor”. În loc să mă întorc la vechiul loc de muncă ( proiectant în cadrul IRE Reșița ) m-am apucat de afaceri. Nu a fost de loc ușor și nici acum nu este. Așa am devenit “hoț” ( om de afaceri ).  Nu-mi lipsesc banii , dar sunt nemulțumit, stupefiat, mințit, umilit. Acestea sunt trăirile mele actuale.

Nemulțumit de un guvern inexistent, condus de un președinte care nu are nici o vină in acest dezastru ( vezi declarație ), mințit și înșelat de un parlament ilegitim ( vezi UNPR ), blocat să funcționeze, de cele mai multe ori de guvern, mințit de putere că mă aflu (sic) în plină democrație ( în seara de joi, aflat cu încă doi prieteni în fața Prefecturii, 6 jandarmi ne invită la poliție fără nici un motiv (nu am ajuns duși că s-au trezit între timp). Umilit în ultimii ani de explicații date de guvernanți că singurele soluții sunt tăierea a 25% din salarii, pensii trunchiate  numai pentru neputincioși, reforma prost începută a sistemul administrativ și clientelar, ineficiența colectării la bugetul statului, inexistența unei strategii economice, neputința accesării fondurilor europene și altele. Acestea sunt in esență motivele.

O Românie înregimentată în tot felul de grupări ( revoluționari, foști militari,  pensionari etc. conduși de structuri subversive ) de către putere, îmi aduce aminte de Piața Universității. Neputința de atunci a puterii seamănă mult cu neputința de acum. În loc să plece urechea la popor, îl trage de ureche.

Frustrat, păcălit de mituri salvatoare, furat, neinclus in jocul politic al puterii, poporul nostru care a reacționat de regulă mai tîrziu ca altele, dar mai dur ( vezi Revoluția din Decembrie ) n-aș vrea să apeleze la “dă-i românului mintea  de pe urmă”.

Și acum un mesaj pentru prietenii mei intelectuali (ingineri, doctori, profesori, economiști ): dacă am scris prost, am manipulat, am dezinformat, primesc critici și am să apăr “cu prețul vieții” ( cum se spune în democrație ) o contrademonstrație in Piata Revoluției din centrul orașului Reșița.

Dan Dumitru,
26.01.2012”

Comments

  1. Lozinci says:

    Lozincile se scandeaza si online pe “lozinci (punct) ro”. Intra si tu, citeste-le, sau trimite lozinci noi!