Managerul Spitalului Județean Timișoara: „De foarte multe ori, pacienții nu se pozitivează la primul test, ci poate la al patrulea”. De unde a izbucnit focarul de la Chirurgie Vasculară?

Focarul de la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara a izbucnit de la mai mulți pacienți internați în secție, veniți din județe învecinate. Datele au fost consemnate în raportul încheiat odată cu finalizarea anchetei epidemiologice demarată de inspectorii de sănătate.

10 pacienți și 9 asistenți de la Chirurgie Vasculară au fost depistați cu COVID-19 în 4 august. Secția a intrat în carantină, iar ulterior numărul celor confirmați pozitiv a ajuns la 21. DSP a demarat o anchetă epidemiologică, iar inspectorii de sănătate au ajuns la concluzia că focarul a pornit de la bolnavi testați negativ la internare.
„Focarul a fost stins. Au fost identificați patru pacienți sursă dintre bolnavii de pe secție descoperiți la un test ulterior. De foarte multe ori, pacienții nu se pozitivează la primul test, ci la al treilea sau al patrulea test. Se pozitivează după 5, 7 sau 10 zile. Trei dintre cei patru bolnavi proveneau din Bihor, Arad și Caraș-Severin. Primul identificat ca fiind sursă și fiind rezolvat din punct de vedere al chirurgiei vasculare a fost trimis în județul de origine. A fost vindecat și el. Toți ceilalți sunt acum negativi și externați.”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Pe de altă parte, Pătrașcu spune că până la această dată nu a primit raportul comisiei de disciplină care viza un asistent din secție depistat fără mască de protecție. Testul în cazul acestui asistent a fost negativ. „Din ce știu, deocamdată nu mai este niciun caz similar în comisia de disciplină a spitalului. Personalul a înțeles în general, de la începutul pandemiei, necesitatea purtării corecte a echipamentelor de protecție și am avut foarte puține cazuri în care acest lucru nu s-a respectat întocmai.”, a explicat Pătrașcu.