Primari din Caraş-Severin, audiaţi la DNA!

explo 1000x200

Express de Banat a scris încă din septembrie 2012 despre implicarea a zeci de primari din Caraş-Severin în afaceri murdare legate de fondurile APIA pentru întreţinerea păşunilor.

După condamnarea la închisoare a foştilor primari din Oţelu Roşu şi Socol, Iancu Simion – Simi şi Valentin Ghiţă, şi a fostului director APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, procurorii DNA au început audierea altor actuali sau foşti edili şi funcţionari ai primăriilor din Caraş-Severin despre care au informaţii că ar fi fraudat fondurile europene şi guvernamentale după aceeaşi metodă. Tudor Jurj, cel care i-a condus în puşcărie pe Anculia, Ghiţă şi Iancu, nu este singurul om de afaceri cu care directorul APIA a făcut afaceri murdare. Vasile Sauca nu este nici el străin de fraudarea fondurilor APIA. Cel puţin aşa spun procurorii DNA, care au întocmit un alt dosar, în care Anculia e din nou primul pe lista acuzaţilor. Alături de el, sunt nominalizaţi zeci actuali sau foşti primari ai comunelor din Caraş-Severin: Petru Harambaşa (Turnu Ruieni), Gheorghe Roma (Slatina Timiş), Daminescu Nicolae (Sacu), Ion Moşoarcă (Grădinari), Ion Stoia (Forotic), Roşca Viorel (Brebu), Ioan Vetreş (Armeniş), Aurel Miclea (Bozovici), Adam Trandafir (Marga), Rusalin Blagoiescu (Tîrnova). Saci întregi cu documente au fost ridicaţi, atât de la APIA, cât şi de la primării, încă din toamna anului trecut. Adam Trandafir nu a rezistat presiunii şi inima i-a cedat chiar în biroul său din Primăria Marga, imediat după descinderea procurorilor DNA.

Pressalert.ro scrie astăzi că patru primari în funcție, un fost edil și zeci de membri ai comisiilor de recepție a lucrărilor de amenajări a pășunilor au fost citați la sediul DNA Timișoara pentru a fi audiați. ,,Printre cei chemați să dea explicații se numără primari din comunele Slatina Timiș – liberalul Roma Gheorghe, Brebu – liberalul Viorel Roșca, Forotic – liberalul Ion Stoia, Grădinari – pesedistul Ion Moșoarcă, aflat la cel de al cincilea mandat, toți aceștia în funcție, dar și fostul primar din Armeniș – Ion Vetreș”, notează sursa citată.

Metoda folosită era foarte simplă şi aducea sume uriaşe în buzunarele celor implicaţi. APIA vira sute de mii de euro sub formă de subvenţii pentru întreţinerea păşunilor primăriilor, care încheiau contracte cu firme ce urmau să execute anumite lucrări. În realitate nu se făcea nicio lucrare, iar banii se împărţeau în trei: o parte la Anculia, o alta la primar şi a treia îi rămânea firmei care încheia contractul fictiv.

foto:pressalert.ro

banner 970 x 250

Comments

 1. pomul verde says:

  La articolul “MAI MULTI PRIMARI DIN Caras-Severin AUDIATI la DNA! VEZI
  AICI CINE SUNT EDILII CERCETATI PENTRU LUARE DE MITA! “Fiti Mai
  expliciti, sau aveti cumva retineri. De ce nu aveti curajul sai numiti
  pe toti primarii care au mers la DNA? Mai sunt si altii care au mers cu
  ei, de ce nu ii numiti? Incepeti citatul cu “Printre cei chemati sa dea
  explicatii se numara primarii din comunele …” Nu aveti voie sa le
  pronuntati numele? Va este frica? Nu trebuie sa va fie frica …!

 2. Alexandru Nemoianu says:

  O masura absolut salutara! Daca o minimala responsabilitate se va obtine din partea primarilor locali,prin frica de consecinte,Caras Severin-ul este salvat.Personal salut cercetarea lui Aurel Miclea,fost primar al Bozoviciului, si care a cautat sa introduca “baronia” in padurile libere ale Almajului.

 3. gigel says:

  La fel face si desface si Borduz, el cu Mustata, Vastagii si cativa oameni de-ai primarului din Farliug devasteaza padurile, iar de defrisat..mergeti si vedeti.

 4. doris says:

  De ce nu se verifica si la Ticvaniul Mare.