Primarul Dominic Fritz a anunțat că în Timișoara vor fi cu 100 de locuri mai multe de cazare pentru migranți, făcându-se investiții noi în centrul care funcționează în prezent. Acum, a mai spus edilul local, centrul este suprapopulat.
Din peste 6.000 de solicitări de azil, anul trecut, peste 4.000 au fost înregistrate la Timișoara, a anunțat primarul Dominic Fritz.
„Chiar dacă solicitanții de azil se înregistrează aici în Timișoara, apoi sunt redistribuiți în mai multe centre din țară, mulți dintre ei vor să se întoarcă în Timișoara pentru că de aici pleacă mai departe. În discuția mea cu domnul ministru (n.r. ministrul de Interne) ne-am focusat pe soluții care combat cauzele migrației la noi și aici mă bucur că am fost informat că România investește în securitatea granițelor. În același timp se lucrează și la prinderea călăuzelor, pentru că de aia migranții se tot întorc la Timișoara pentru că aici operează aceste rețele de călăuze care îi ajută să treacă granița și DIICOT și Parchetul au 100 de dosare în lucru. Anul trecut au reușit desființarea unei astfel de filiere și am insistat să se intensifice aceste eforturi de a combate cauzele.”, a explicat Fritz.
Una dintre măsurile de etapă luate este creșterea numărului locurilor de cazare pentru migranți în Timișoara.
„Vor crește cu 100 de locuri, se vor face investiții noi în centrul care funcționează acum. Acest centru este deja
suprapopulat, e ocupat cu 128% din locuri disponibile, sunt câteva sute de migranți acolo. Dar astea sunt doar locurile formale. Peste tot în țară vor să crească locurile cu o capacitate de peste 1.000 tocmai pentru că mulți se pare că nu au loc într-un centru și trăiesc pe stradă în Timișoara.”, a spus Fritz.
S-a pus și problema transportului celor care au azil în alte localități din țară, în afara Timișoarei, dar care se reîntorc aici, în baza dreptului la liberă circulație.
„Domnul ministru mi-a promis că va încerca să găsească o soluție posibil și cu CFR și să fie posibilitatea să fie însoțiți de polițiști să meargă înapoi cu trenul în centrele unde au fost arondați. Poate se găsesc și alte posibilități, cu autocare, autobuze. Aici e neclară situația legală pentru că solicitanții de azil au un drept de liberă circulație un an cât cererea lor e procesată. Acest drept cred că în general trebuie acordat, dar să existe niște condiționări, ca de exemplu, că nu pot să trăiești pe stradă dacă ai un loc într-un centru de cazare pentru că străzile Timișoarei nu sunt un loc propice pentru nimeni și din considerente de sănătate publică, și de siguranță publică. Nu cred ca situația ca Gara de Nord să devină o zonă în care sunt zeci de oameni fără adăpost să poată continua.”, a explicat Fritz.