6 milioane de euro cheltuiți degeaba! Administrația lugojeană va fi nevoită să construiască o nouă stație de epurare

Administrația lugojeană a solicitat acordul Apelor Române pentru o eventuală relocare a stației de epurare a apelor murdare din municipiu, mai aproape de oraș, pe locul actualului bazin de retenție situat în spatele fostelor sere CFR.

Demersul face parte dintr-un ipotetic plan B, care va trebui pus în aplicare în cazul în care actuala stație nu mai poate fi refăcută, după noile standarde, pe actualul amplasament. Primăria Lugoj mai poate apela și la un plan C pentru a găsi altă locație, dacă nici măcar una dintre cele două variante avute în prezent în vedere nu va primi acordul tuturor autorităților de care depinde reconstrucția stației de epurare.

„Am cerut un acord de principiu celor de la Apele Române pentru a putea, în caz de nevoie, să avem un teren pregătit unde să construim o nouă stație de epurare. Locația identificată este pe locul actualului bazin de retenție de pe strada Jabărului. Mai întâi însă vom face un o expertiză tehnică la stația de epurare pe care o avem la Jabăr, pentru a vedea dacă actuala stație se mai poate reface sau dacă trebuie să o reconstruim de la zero pe locul existent. Dacă raportul specialiștilor ne va spune că nu se mai poate face nimic pe amplasamentul vechi va trebui să construim o nouă stație în altă parte și una din variante este pe locul actualului bazin de retenție și pe terenurilor din jur, pentru care trebuie să facem și câteva exproprieri. Dacă Apele Române nu ne permit să construim aici va trebui să căutăm un alt teren mai jos și, la fel, să facem exproprieri. Bineînțeles că vom avea nevoie și de un studiu de fezabilitate.”, a explicat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

leader board 728 x 90 px

Procesul de refacere a stației de epurare se anunță a fi foarte dificil și de durată. Principala problemă rămâne însă, înainte de orice, obținerea sursei de finanțare. După cum recunoaște chiar primăria, o nouă stație de epurare cu toate studiile, proiectele și avizele necesare va putea fi dată în folosință cam în trei ani de zile, cu condiția ca lucrările odată pornite să nu fie stopate din diverse cauze neprevăzute, birocratice sau chiar tehnice.