Lumina lumii din Betleem ajunge la Caransebeș

Din Bazilica Naşterii Domnului din Betleem, unde arde mereu, încă de la începuturile Creştinismului, o lumină care-l semnifică pe Cristos, lumina lumii, va ajunge și la Caransebeș sâmbătă, 17 decembrie.

Ca în fiecare an, caransebeșenii sunt invitați să ia parte la un ceremonial de excepție prin care este adusă Lumina de la Betleem în patria gugulanilor, o acțiune oferită din tot sufletul de către reprezentanți ai Primăriei, Episcopiei Caransebeșului, Casei de Cultura „George Suru” și Rotary Club Caransebeș.

Cu această ocazie va avea loc concertul tradițional de Crăciun în Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” de la ora 18.00, susținut de Filarmonica „Banatul” din Timișoara cu participarea extraordinară a maestrului violonist Florin Ionescu – Galati, urmat de ceremonia oferirii „Luminii de la Betleem” municipalității. Lumina va fi adusă simbolic de doi copii, la fel ca și în alți ani și va fi primită de către episcopul Caransebeșului, PS Lucian, împreună cu primarul municipiului, Felix Borcean.

„Lumina păcii de la Betleem” este un simbol al păcii şi al ecumenismului, reprezentat printr-o flacără aprinsă la grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos, şi distribuită apoi în toată Europa şi peste ocean cu ajutorul cercetaşilor. Proiectul „Lumina păcii de la Betleem” a fost iniţiat de un grup de cercetaşi din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece ORF, în urmă cu 28 de ani.

La 10 decembrie, o delegaţie alcătuită din 35 de membri ai Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României” (ONCR) a participat la Ceremonia Ecumenică de la Viena, cu ocazia împărţirii Luminii păcii de la Betleem celor 1.500 de cercetaşi şi ghizi din peste 20 ţări din Europa, SUA, Africa şi Asia de Vest. Ceremonia a avut loc în biserica ortodoxă siriană şi a fost prezidată de un preot ortodox. Au luat parte preoţi catolici şi lideri religioşi ai principalelor confesiuni creştine. De la Viena, cercetaşii au plecat spre propria ţară pentru a da mai departe acest simbol, prin diferite acţiuni. Pe drumul de întoarcere spre România, lumina a fost oferită cercetaşilor din Arad, Timişoara şi Bucureşti (11 decembrie 2016), iar de la Timișoara prin intermediul membrilor Rotary va ajunge la Caransebeș în preajma Crăciunului, pentru transmiterea unui mesaj de pace în comunitate în familii şi în viaţa fiecăruia prin Acela care s-a născut la Betleem, Isus, semănătorul păcii în lume.