Lumea magică a ilustratorului Dan Ungureanu: „Desenez non-stop. Te transformă și te provoacă de fiecare dată să faci altceva”

carte 2
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Dan Ungureanu este unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori de cărți pentru copii din România, cu peste 20 de volume publicate în țară și străinătate. Ultima dintre cărțile sale, Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, este astăzi la mare căutare în librării. 

Ilustratorul cărților pentru copii spune că a început să deseneze în copilărie, așa cum o fac toți copiii. Părinții l-au încurajat și l-au susținut. Așa se face că, la vârsta la care nici nu începuse să meargă la școală, Dan Ungureanu lua deja lecții de desen. Se întâmpla la Câmpulung Muscel, acolo unde s-a născut ilustratorul. Ulterior, s-a mutat în Timișoara, unde a urmat cursurile Facultății de Arte.

dan ugureanu

„Mă transform cu fiecare proiect în funcție de ce trebuie să iasă. De-a lungul timpului am făcut foarte multe chestii în zone super diferite. Am început cu pictat de mobilă, am ajuns într-un studio de animație, deci total opus, am făcut graphic design pentru Teatrul German, apoi desene pentru aplicații, jocuri de telefon, apoi am descoperit cartea de copii. În 2009 am făcut ilustrațiile pentru o carte a apărut în 2010 la o editură din București și atunci am prins gustul și am încercat să găsesc proiecte de ilustrație pe carte pentru copii. S-a întâmplat să colaborez cu o editură din SUA, timp de trei ani. La un moment dat am simțit nevoia, terminând Pictura, de un ghidaj profesional și am aplicat la un master în ilustrație de carte pentru copii la Cambridge School of Art. A avut darul de a-mi da aripi și de a-mi spune că pe ce direcție am început e bun început.”, a povestit Dan Ungureanu.

Ilustratorul mai spune că masteratul a fost o rampă de lansare pentru el și o deschidere către editurile din Anglia. Așa se face că în acea perioadă a publicat prima carte nu doar ilustrată de el, ci și scrisă. Este vorba despre Nara și insula (Nara and the Island), carte nominalizată la Medalia Kate Greenaway 2017. Cartea a fost tradusă ulterior în limba chineză, a apărut în SUA și Canada, descoperită apoi și de Editura Arthur din România.

carte 3

„Am dat apoi un test pentru Apolodor și din 2006 colaborez cu Editura Arthur full time. Cea mai circulată carte a mea este Apolodor, cred că e și, încă, cea mai vândută. Cu Apolodor am deja o relație lungă pentru că a fost preluat de la moștenitorii lui Gellu Naum de Florin Bican, care este un scriitor bucureștean mutat în Cluj și care scrie povestea lui Apolodor mai departe. A făcut o primă carte pentru copii mari care se numește Apolodecameronul, care este foarte amuzantă și pe care am ilustrat-o tot eu. Și tot împreună facem o colecție acum care se numește Apolodor Explorator și care, în prima carte, îl duce pe Apolodor în Delta Dunării împreună cu pisoiul Tiț și cu maimuța din prima carte și care se numește Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor. E un titlu lung, dar cartea a prins foarte bine. Chiar o citesc copiii și asta mă bucură foarte tare. În carte sunt prezentate păsările din Delta Dunării.”, a mai spus Dan Ungureanu.

Industria cărților pentru copii s-a dezvoltat mult în România mai cu seamă în ultimii 10 ani. Până atunci, în librării se găseau preponderent traduceri. Acum însă, fiecare editură are divizie dedicată piticilor.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

carte 1

„În 2010, în librării, autorii români erau foarte puțini și ascunși, treabă de pionierat a făcut Editura Arthur pe cartea de copii, pentru că a angrenat foarte mulți autori români pe care i-a ajutat și i-a lansat. Dacă ne uităm la târgurile de carte, Gaudeamus și Bookfest, înainte de pandemie, fiecare editură are divizie pentru copii pentru că se citește în draci. Există cluburi de lectură, review-uri de carte pe Youtube. Ce îmi place cel mai mult în treaba asta cu ilustratul cărților este că te transformi și te provoacă de fiecare dată să faci cu totul altceva și diversitatea asta îmi pică foarte bine.”, a mai povestit Dan.

Până acum, ilustratorul din Timișoara a publicat peste 20 de cărți pentru copii. În paralel, a colaborat și cu Lia Pfeiffer, artista care creează jucării.

designist lia si dan la made in ro

„Cu ea am avut un pachet care se numea Fili Vulpescu, 50 de pachete și 100 de cărți în care aveai jucăria făcută de Lia, cartea și niște mărunțișuri pe lângă. Tot cu ea am făcut Ieri, Azi, Mâine – o pufoșenie și 12 carduri cu ilustrațiile mele. Mi-ar plăcea să ajung să mai am timp să scriu. Am vreo două-trei proiecte lăsate în stand-by, sunt undeva sub teancul de desene și nu am avut timp să mă ocup de ele. Desenez non-stop. Mie îmi place să stau în casă, să beau cafea și să desenez. Am un băiat de 5 ani și jumătate. Desenează și deja primesc feedback de la el. A stat în brațele mele de foarte multe ori în timp ce lucram. I-am citit de când s-a născut, din primele luni, fără exagerare și a fost înconjurat de cărți de atunci și se vede chestia asta. Oricând preferă să se uite pe o carte decât să facă altceva.”, a mai spus Dan Ungureanu.

Desenele lui Dan Ungureanu se mai regăsesc și în Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu, Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupéry și Iepurele de catifea, de Margery Williams.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/