Lipsa gustului sau a mirosului, mai puțin frecventă în cazul infecției cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2

pierdere miros
untitled design set 970x90 px

Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, descoperită anul trecut în India și devenită dominantă în lume, este mult mai contagioasă, iar printre principalele simptome ale infecției nu se mai regăsesc anosmia și ageuzia. Într-un studiu publicat de specialiștii de la Universitatea Yale este precizat și faptul că tusea este întâlnită destul de rar.

Pierderea gustului (ageuzie) și a mirosului (anosmie) au fost primele semne care ne trimiteau cu gândul la infecția cu varianta inițială a noului coronavirus. Varianta Delta se manifestă diferit, iar printre semnele și simptomele asociate infecției se află cefaleea, febra, durerea în gât, durerile musculare și lipsa poftei de mâncare. Mult mai des raportate de pacienți față de lipsa mirosului, a gustului sau prezența tusei.

De altfel, anosmia și ageuzia pot apărea și în diferite alte situații, cum sunt alergiile. De altfel, pot apărea și cazuri în care să nu se poată face diferența între infecția virală și alergie.

„Anosmia poate apărea în inflamația mucoasei nazale, dacă ești alergic, în această perioadă putem vorbi de alergia la ambrozie, nasul e încărcat și nu simți aproape nimic, în rinitele cronice, de altfel poate să apară. Sunt patologii diferite și uneori e greu de făcut diagnosticul diferențial. De exemplu, în alergia la ambrozie vorbim de un debut cu rinită, poate fi și conjunctivită, iar aceasta pot fi semne și în infecția cu SARS-CoV-2, poți face și febră și să te simți ca și când ești bolnav. Cei care sunt alergici, se cunosc cu alergie și nu au pentru prima dată aceste simptome le recunosc și pot să facă diferența”, a spus medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Specialiștii le recomandă persoanelor care au semne și simptome asemănătoare unei viroze să se autoizoleze pentru câteva zile și să urmărească evoluția bolii. Dacă starea nu se ameliorează după trei, patru zile, se recomandă testarea pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2.

Potrivit Institutului de Sănătate Publică, în România au fost confirmate peste 800 de cazuri de infecție cu varianta Delta, dintre care în jur de 200 erau persoane vaccinate parțial sau complet.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/