LOVITURĂ DE TEATRU. Plată prin SMS, dar Eco Bau s-a săturat de circ. Vrea să „doneze” primăriei locurile de parcare!  

Eco Bau a primit câștig de cauză în instanță, iar judecătorii au aruncat decizia concesionării parcărilor pe spatele incompetenței funcționarilor din Primăria Reșița! Chiar și așa, în contextul certitudinii în administrare a celor 648 de locuri, firma se află în centrul unui permanent scandal, de care administratorii săi s-ar fi săturat.

Șoferii sunt supărați că trebuie să scoată bani din buzunare, municipalitatea – nemulțumită că pierde la capitolul „imagine”, iar Eco Bau blamată că le ia banii reșițenilor! Cam așa au stat lucrurile încă din 2012, de la luarea deciziei în plenul Consiliului Local de concesionare a locurilor de parcare din municipiu. De atunci, a urmat un vârtej de acuze și săgeți jignitoare, aruncate din toate părțile.

Conducătorii auto au fost sancționați că nu au respectat legea locală, în primărie s-a trecut la destituiri și aruncarea vinii dintr-o parte în alta, iar Eco Bau a cerut dreptate în instanță. Atât Tribunalul Caraș-Severin, cât și Curtea de Apel Timișoara le-au dat dreptate administratorilor, dar scandalul nu s-a încheiat! Firma administrează în prezent doar 648 de parcaje, în loc de 2.200, atât cât a primit inițial. Deși municipalitatea a fost arsă la buzunare, din banii reșițenilor, s-a considerat învingătoare! Lucrurile nu stau deloc așa. Asta, pentru că suma pe care trebuie să o plătească firmei Eco Bau drept despăgubire pentru neplăcerile create depășește cu puțin 300.000 de lei, adică 3 miliarde de lei vechi! La ani buni de zile de la implementarea sistemului, conflictul nu e stins.

Pentru că s-au săturat de scandal până și reprezentanții Eco Bau, potrivit unor surse apropiate Express de Banat, aceștia se gândesc tot mai mult la o reziliere pe cale amiabilă a contractului de concesiune privind parcările.

Ce înseamnă reziliere amiabilă?
Potrivit contractului încheiat cu Primăria Reșița, în cazul în care municipalitatea reziliază unilateral actul semnat cu acordul ambelor părți, atunci administrația locală ar trebui să plătească un milion de lei către Eco Bau. Varianta la care se gândesc oficialii firmei însă este de a renunța pe cale amiabilă, fără să taxeze primăria. În schimb, au solicitarea expresă de achitare a sumei de aproximativ 300.000 de lei, pe care instanța a decis că Eco Bau trebuie să o primească drept despăgubire!

Recent, subiectul a fost adus în discuție și de către viceprimarul cu atribuții de primar, Ioan Crina, care, și acesta, încă se declara nemulțumit de modul în care funcționează sistemul.

VEZI aici declarația lui Crina!

Subiectul rezilierii amiabile n-a fost discutat deocamdată de ambele părți, care să se așeze civilizat la masă, să poarte o discuție în favoarea reșițenilor, care oricum sunt în criză de locuri de parcare.

Plată prin SMS

Până când se va tranșa subiectul contractului între părțile implicate, Eco Bau a luat decizia să implementeze un nou sistem de plată a locurilor de parcare prin mesaj. Asta, după ce Primăria Reșița a fost bombardată cu sesizări că șoferii nu identifică locurile din care să își cumpere tichete pentru staționare. În cea mai recentă ședință de Consiliu Local s-au supus dezbaterii două proiecte de hotărâre în acest sens. Una se referă la regulamentul după care va funcționa noul sistem, iar cea de a doua, la tarifele aplicate.

„Prin aceste două proiecte de hotărâre s-a urmărit optimizarea serviciului parcărilor cu plată pe raza municipiului Reșița. Au fost foarte multe sesizări de la cetățeni că nu identifică locul din care să își cumpere taloane pentru parcare și că sunt vânați cu amenzi în parbrize. Se implementează sistemul de tarifare prin sms, așa cum se întâmplă în toate orașele civilizate!”, a explicat viceprimarul Lucian Voina, în urma celei mai recente ședințe de Consiliu Local.

În ceea ce privește tarifele, acestea vor trebui ajustate, pentru că, la propunerea lor, nu s-a ținut cont de modificările noului Cod Fiscal privind micșorarea TVA-ului. În orice caz, pentru o zi de staționare, prețul ar fi în jurul a 1,50 euro + TVA, iar suma va fi achitată printr-un simplu mesaj, de forma „COD CS XX XXX”.

Prețul final va fi aprobat în plen, după ce se recalculează cu TVA-ul modificat. Sistemul ar putea fi implementat din luna aprilie a acestui an.