Liubița Raichici, directorul Direcției de Cultură Caraș-Severin, declarată incompatibilă de ANI

Agenţia Naţională de Integritate a evaluat activitatea Liubiței Raichici ca director executiv la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Caraş-Severin şi a constatat că aceasta se afla în relaţii de subordonare directă cu soţul său, funcţionar public în cadrul aceleiaşi instituţii de cultură.

Inspectorii de integritate au evaluat-o pe şefa de la Cultură, Liubiţa Raichici, director executiv în cadrul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național a județului Caraș-Severin din subordinea Ministerului Culturii.

Inspectorii de integritate susţin că aceasta „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2010 – 2015, întrucât s-a aflat în raporturi ierarhice directe cu soțul său (consilier superior în cadrul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național a județului Caraș-Severin)”. Aceasta a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază şi a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Liubiţa Raichici, cred inspectorii ANI, a încălcat următoarele: art. 95, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcționarii publici respectivi sunt soți sau rude de gradul I”. Dacă nu va ataca raportul ANI, Liubiţa Raichici îşi va pierde calitatea avută şi nu va mai putea exercita o funcţie similară pentru următorii trei ani.

„Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare”, atenţionează ANI prin comunicatul de presă remis redacţiei.