UPDATE. Licitație PMT, „abateri grave”! A fost anulată și s-a depus și contestație la CNSC

iluminat led

Licitația Primăriei Timișoara pentru ,,Modernizarea și reabilitarea sistemului de iluminat public” a fost anulată. Sistemul de achiziții publice a depistat mai multe nereguli grave.

Contractul de 7.624.970 de lei nu a putut fi atribuit pentru că prin cerințele din caietul de sarcini s-ar fi încălcat principiile legii.

„Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribure sau este imposibilă încheierea contractului. Procedura se anulează, în temeiul art. 212 alin (1), lit c), din Legea 98/2016, întrucât au fostt constatate eori și omisiuni în cadrul documentației tehnice, iar autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopat măsuri corective fără ca acestea să conducă la încălcarea principiilor prevăzute la art. 2, alin. (2) din legea 98/2016”, se arată pe SEAP.

Potriviti legii menționate, „principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a organizării concursurilor de soluţii sunt: nediscriminarea, tratamentul egal, recunoaşterea reciprocă, transparenţa, proporţionalitatea, asumarea răspunderii.”

O firmă interesată de contract a și depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Potrivit site-ului CNSC, reclamantul cerea: „obligarea autorității contractante la adoptarea măsurilor de remediere corespunzătoare, prin eliminarea cerințelor tehnice excesive și discriminatorii, respectiv modificarea lor conform mențiunilor din cadrul contestației și în baza normelor legale sau standardelor aplicabile în domeniu; obligarea autorității contractante să publice un anunț de tip erată prin care să aducă la cunoștința operatorilor economici modificările respective.”

Însă, decizia CNSC arată că: „Ia act de renunțare la contestația formulată de ELBI ENERGY PROJECTS SRL, în contradictoriu cu MUNICIPIUL TIMIȘOARA, în calitate de autoritate contractantă.”

1000x200 dacus 02

Oricum, Primăria Timișoara trebuie acum să refacă documentele și să reia licitația, conform legii.

Proiectul prevede instalarea a aproape 2.250 de becuri LED pe străzile: Alexandu Ioan Cuza, Aleea FC Ripensia, Arieș, Cluj, Iuliu Maniu, 3 August 1919, Republicii, Revoluției 1989, 16 Decembrie 1929, Constantin Brâncoveanu, Dr. Iosif Bulbuca, General Ion Dragalina, Circumvalațiunii, Drubeta, Eroilor de la Tisa, Gh. Dima, Gh. Doja, Pestalozzi, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu, Oituz, Piața Consiliul Europei, Tudor Vladimirescu, Victor Babeș.

Update, ora 16:35

Viceprimarul Ruben Lațcău spune că situația nu este singulară și că mai multe licitații ale Primăriei Timișoara au fost anulate din cauza unor contestații. Conducerea instituției va analiza situația, va face remedierele cerute de legea achiziților publice și va relua procedura.

„Se întâmplă de foarte multe ori din cauza cadrului legal și se anulează. De exemplu, la Parcul Botanic am stat cu licitația blocată 2 ani pentru că cele 3 firme care au depus contestații se dădeau în judecată unii pe alții. Va fi reluată acestă licitație, vom vedea care sunt argumentele tehnice pentru corelare. Va fi corectată și reluată. Este o nemulțumire procedurală, ea va fi corectată”, a declarat Ruben Lațcău.

 

publicitate si promovare online banner maxagro