Liceenii au stat la coadă să afle ofertele celor 30 de facultăți din Timișoara

52834464348 c840942089 k
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Mii de elevi s-au înghesuit astăzi la standurile târgului educațional organizat pentru prima dată de Alianța Timișoara Universitară. Târgul e locul în care toate facultățile din oraș își prezintă ofertele, încercând să îi atragă pe viitorii studenți să rămână să studieze în țară.

„Mi-am lămurit anumite aspecte pe care doream să le știu despre perioada de studenție și ce presupune studiul la Medicină, mă pasionează foarte mult domeniul medical. M-am interesat și de o soluție de backup, deși am încredere în mine, la Științe Politice. Simt că m-aș descurca în domeniul diplomației și în domeniul public foarte mult.”, a spus Sara, elevă în ultimul an la Colegiul Bănățean din Timișoara.

Andrada, elevă la „Grigore Moisil”, a fost curioasă tot de oferta Medicinei, deși prima variantă a fost să plece la studii afară din țară: „Am încercat să dau și în străinătate, dar în țară rămâne tot timpul un plan B sau o opțiune. La Medicină tot timpul am știut că vreau să dau. Mi-am dorit să plec pentru că mă gândeam că ar fi un bun început. Bine, se învață oriunde, dacă vrei să înveți, dar am vrut să văd cum se țin orele acolo, stilul facultății, e unpic diferit.”

De altfel, unul din obiectivele târgului educațional este să le arate viitorilor studenți faptul că pot studia la Timișoara la fel de bine ca oriunde altundeva.

„Am organizat un eveniment în care toți liceenii din Timiș, dar nu doar cei din Timiș, să poată alege într-o singură locație, să poată discuta cu toate cele 30 de facultăți ale Timișoarei, să vadă ce opțiuni au. E bine ca ei să știe și ce urmează după studiile de licență. (…) Promovăm studiile în Timișoara pentru că vrem să dezvoltăm această regiune și avem nevoie de oameni cât mai buni aici și știm că o parte pleacă dincolo, nu neapărat la cele mai bune universități. Avem opțiuni mai bune pentru ei aici în multe cazuri.”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Mai sunt multe lucruri de îmbunătățit în sistemul educațional de la noi, admit dascălii.

Muzeul TM

„E aproape imposibil ca sistemul educațional să fie foarte mult diferit calitativ față de ce poate oferi țara per ansamblu. Depinde foarte mult de opțiunile profesionale. Dacă sunt studenți care vor să se facă medici, economiști, avocați – cred că studiile făcute în țară s-ar putea să fie un avantaj pentru că particularizează mult mai bine specificul țării, decât să te integrezi ulterior. Cred că opțiunea de a merge la studii afară e exclusiv o idee pentru viitorii studenți care vor să părăsească România.”, a declarat Florin Sava, prorectorul Universității de Vest Timișoara.

Profesorii de la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” încearcă să își atragă viitorii studenți explicându-le faptul că o specializare aici le dă siguranța unui loc de muncă.

„Este o cerere foarte mare în domeniile pentru care pregătim noi specialiști. Știm foarte clar că tendința generației Z este de a alege profesiile ușoare, dar de fiecare am spus că drumul fără obstacole duce nicăieri. Noi avem inginerii, sunt facultăți grele, dar facultăți care le asigură inserția pe piața forței de muncă. Putem spune că suntem updatați și în pas cu nevoile pieței de muncă.”, a spus prorectorul Petru Mergheș.

Târgul educațional este organizat de Alianța Timișoara Universitară și este deschis și sâmbătă între orele 10-13, la Sala Convention Center a Hotelului Timișoara.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/