La Muzeul Banatului Montan, mașini de epocă și tehnică de calcul veche

noaptea muzeeulo muzeul banatului montan

Acestea sunt cele mai noi surprize pe care muzeul reșițean le-a pregătit pentru Noaptea Muzeelor.

Sub genericul „Zi și noapte la muzeu”, instituția își deschide porțile în intervalul orar 16:00 – 00:00, cele mai inedite expoziții fiind cea de tehnică și mașini de intervenție aparținând ISU Semenic, respectiv cea de mașini de calcul din patrimoniul Muzeului Banatului Montan. Evenimentul mai cuprinde tururi ghidate în expoziția permanentă, ateliere interactive dedicate copiilor, momente de dans și karaoke.

Deschiderea va fi făcută cu vernisajul expoziției „Peisajul în colecția de artă a MBM”, prezentată de criticul de artă Ada Cruceanu. Alte expoziții deschise vor fi „Lumini și umbre de-a lungul veacurilor în Banat”, respectiv „Paleotehnica: mașini de calcul din colecția MBM”. Vor fi deschise și expozițiile dedicate lui Petru Comisarschi, respectiv istoriei industriale a Banatului Montan.

Toate acestea vor fi dublate de activități în curtea muzeului. Aici vor avea loc ateliere de creaţie ținute de Fundația Științescu, street dance cu Attitude Dance Crew, moment artistic cu Teatrul DA și spectacol karaoke. În paralel, în sala de conferințe a muzeului, vor fi proiectate scurt-metrajele „Reșița, poarta Semenicului” și „Banatul Montan –magia zăpezii”, lansate recent de regizorul reșițean Sabin Dorohoi, documentare pe care Express de Banat le-a prezentat deja.
Citește si: Sabin Dorohoi a lansat „Reșița, poarta Semenicului”
Citește și: Banatul Montan, în scurt metrajul lui Sabin Dorohoi despre magia zăpezii

Pe lângă acțiunea de la Muzeul Banatului Montan, la Reșița sunt organizate acțiuni similare și în alte locații din oraș, precum salonul de artă și industrie al Artrom Steel Tubes, sinagoga, Centrul UBB, biblioteca germană sau muzeul de locomotive. Va fi deci un întreg circuit deschis de „Noaptea muzeelor”. Noutatea de ultim moment a acestui circuit este expoziția fotografică organizată, de la ora 17:00, la Centrul UBB de Casa de Cultură Studențească și Muzeul Cineastului Amator. Temele expoziției vor fi „Aspecte industriale din Reșița”, „Orașul cailor putere” și „Locomotive reșițene”.

Și Anina marchează evenimentul. În funcție de afluxul de public, muzeul din oraș va fi deschis grupurilor de vizitatori până spre miezul nopții. Aici pot fi văzute piese de colecție din activitatea pompierilor voluntari din Steierdorf dar și o replică a craniului omului preistoric care a trăit în zonă acum 40.000 de ani, ale cărui rămășițe au fost descoperite în peștera cu oase.

„Noaptea Muzeelor” este marcată și la muzeul din Caransebeș, unde organizatorii au pregătit un program divers și o serie de surprize. Și aici se poate vorbi despre un circuit care include castrul roman de la Jupa. Marea noutate este însă includerea în premieră în programul evenimentului a expoziției deschisă în clădirea Primăriei Constantin Daicoviciu, dedicată marelui istoric. De altfel, primăria de aici este partener în organizarea ediției de anul acesta a evenimentului.

Citește și: Noaptea Muzeelor, în pregătiri în Caraș-Severin
Citește și: Oglinda magică, la Caransebeș în Noaptea Muzeelor
Citește și: Tinerii reșițeni fac artă din deșeuri electronice
„Noaptea Muzeelor” are loc sâmbătă, 18 mai. Publicul de toate vârstele este invitat la expozițiile și activitățile organizate la Reșița, Caransebeș și Anina. Mai multe detalii despre activitățile pregătite în cele trei orașe din Caraș-Severin au fost deja prezentate de Express de Banat.
Foto: Muzeul Banatului Montan

print

print

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/