Carte despre haiducul Adam Neamțu, lansată la Moldova Nouă

casa de cultura moldova noua
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

De reeditarea romanului lui Damian Izverniceanu s-a ocupat Centrul Cultural „Carașul” din Grădinari prin proiectul „Restituri istorice”.

„Haiducul Adam Neamțu” a văzut lumina tiparului în 1927, avându-l ca autor pe profesorul și scriitorul s-a născut în 1883 la Ciclova Montană și participant la Unirea din 1918. Eroul cărții a fost fiu de țăran, născut la Slatina Nera în prima jumătate a secolului XIX, de profesie învățător înainte de a se apuca de haiducie. Pentru faptele sale, a fost închis 20 de ani la Oravița și Lugoj, clădirea fostei închisori din Oravița încă fiind în picioare pe Str. Mihai Novac. După eliberare însă s-a apucat din nou de haiducie, găsindu-și sfârșitul în jurul anului 1870, potera încolțindu-l împreună cu ceata sa la Crucea Albă, pe Valea Carașului. Numele său a fost Adam Duma porecla „Neamțul” venind de la straiele de oraș pe care obișnuia să le poarte.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Cartea pe care i-a dedicat-o Damian Izverniceanu a fost reeditată la începutul acestui an sub coordonarea lui Codruț Anca, Maria Mândroane Ciclovan, Lorin Cimponeriu și Cati Izverniceanu. Pe 16 mai la ora 12:00, cartea reeditată va fi lansată la Casa de Cultură Moldova Nouă. Iubitorii istoriei și literaturii sunt invitați la evenimentul organizat de instituția gazdă, primărie și consiliul local împreună cu Centrul Cultural „Carașul” din Grădinari.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/