La Maxim! Primarii ar trebui să mai reducă drumurile spre sediile de partid, dacă vor bani serioşi!

Prezent în redacția Express de Banat, Sorin Maxim, directorul ADR Vest, a vorbit despre oportunitățile de finanțare pentru administrațiile publice, dar și despre modul în care instituția pe care o conduce interacționează cu primarii din județul nostru.

„Cred că sunt etape care nu ar mai trebui să treacă nivelul naţional, pentru că se pot foarte uşor valida la nivel naţional, în sensul că nu neapărat ne dorim să fim sau să subordonăm pe cineva, sau ceva, dorim să ajutăm la coordonare. Pentru că, din păcate, există multe lacune în ceea ce se numeşte expertiză. La nivel local, sunt multe localităţi care nu îşi permit, efectiv, să-şi deţină o astfel de expertiză, şi mai ales să o ţină pe termen lung. Şi cu acest lucru putem ajuta noi. Sunt foarte multe proiecte, în general cele de anvergură, proiecte importante atât ca impact, cât şi ca valoare, care ar trebui să fie coordonate şi corelate. Să existe o corelare între programe, între banii româneşti şi banii europeni şi, bineînţeles, între tipurile de finanţare din bani europeni”, explică Sorin Maxim.

Directorul ADR Vest spune că acest lucru se poate face la nivel regional, fără niciun fel de problemă, în acest moment, şi ar trebui făcut! „Vorbim de un rol important al Agenţiei, care mi se pare că nu este folosit în ultimul timp. Din păcate, faci planificarea şi la nivel naţional nu se ţine foarte mult cont de ea, poți să îţi propui tu (ca primar, n.r.) multe lucruri, dacă nu este în concordanţă cu ceea ce guvernul îşi propune, s-ar putea să vrei să dezvolţi în altă direcţie, unde nu sunt resursele, şi tocmai de aceea eşti obligat să urmăreşti resursele. În acest moment – trebuie să o spunem! – resursele nu sunt decât cele care vin prin mecanismele naţionale, mai ales pe bani europeni, dar se pare că tot mai mult şi pe bani româneşti”, spune Maxim.

Din păcate, România continuă să dovedească faptul că este țara masterplanurilor și a studiilor de fezabilitate, pe care toți la fac, dar nimeni nu le aplică. „Evident, şi programul naţional infrastructură mare şi programul pentru mediu sunt programe foarte mari, dar la nivel de programe care vin către zona urbană, POR este cel mai mare program, de departe”, explică Sorin Maxim.

Întrebat despre cum relaționează cu primarii din Caraș-Severin, Sorin Maxim răspunde că „omul sfințește locul” și că ar fi bine ca primarii să mai reducă drumurile spre sediile de partid, căci nu de acolo vin finanțările serioase, și să se îndrepte tot mai mult spre ADR Vest, acolo unde vor avea parte de tot sprijinul și îndrumarea necesară pentru a accesa cât mai multe proiecte, căci finanțare este. „Noi suntem foarte deschiși și la noi va găsi toate răspunsurile necesare”, a explicat Maxim.