La „Eftimie Murgu”, exact ca în Parlament! Front comun pentru salvarea profesorilor care au făcut universitatea de râs!

Conducerea universităţii reşiţene a anunţat aseară primele măsuri oficiale luate ca urmare a acţiunii Direcţiei Generale Anticorupţie, care a scos la iveală cum se face facultate la „Eftimie Murgu”. Curăţenia generală pe care o aştepta toată lumea mai are de aşteptat şi, cel mai probabil, rămâne tot în sarcina procurorilor!

Rectorul UEM a anunţat măsuri radicale după ce DGA-ul a arătat foarte clar cum se promovează examene pe pupici, parfumuri sau bani, cum se cumpără lucrări de licenţă la ca piaţă, cum o mulţime de profesori trec „zece” în carnetul de note unor elevi pe care nu i-au văzut niciodată la faţă. Şi asta, doar pentru că aşa i-a rugat un coleg sau un superior. Sancţiunile nu le-a luat însă Doina Frunzăverde de una singură, ci Senatul, din fruntea căruia s-a retras în sfârşit Marian Mihăilă, om condamnat definitiv pentru corupţie şi urmărit penal acum pentru trafic de influenţă, alături de Consiliul de Administraţie. „Cu privire la abaterile grave de la etica universitară sesizate de organele de anchetă în legătură cu cinci cadre didactice ale Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa care activau în cadrul programului de studii „Drept European şi Internaţional”, comunitatea academică reşiţeană îşi exprimă totalul dezacord faţă de acestea şi își reafirmă public angajamentul ferm față de valorile academice. Drept urmare, în data de 14.07.2015, Consiliul de administraţie şi Senatul universităţii au hotărât luarea următoarelor măsuri:
1. Solicitarea demisiilor din cadrul universităţii a tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale;
2. Suspendarea contractelor individuale de muncă ale tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale şi măsura controlului judiciar de interzicere a exercitării funcţiei didactice sau arestul preventiv, începând cu data de 10.07.2015;
3. Declanşarea unei analize interne privind programul de studii „Drept European şi Internaţional”;
4. Punerea în practică a unei metodologii de examinare de maximă transparență, unică în mediul universitar românesc, al cărei obiectiv este toleranța zero față de orice abateri de la etica universitară”, se arată în comunicatul de presă semnat de Doina Frunzăverde.

Sancţiuni doar pentru cine nu au avut încotro!

Este evident cum membrii Senatului şi ai Consiliului de Administraţie au pus scut în calea moralităţii şi eticii universitare. În prezent, procurorii au început urmărirea penală şi au dispus măsuri preventive faţă de doar cinci cadre universitare, însă numărul celor implicaţi în acest dosar este mult mai mare. Pentru unii dintre ei este, probabil, o chestiune de timp până când vor fi puşi oficial sub acuzare. Alţii însă au posibilitatea să ajungă în faţa instanţei de judecată doar în calitate de martori. Dacă în faţa legii aceştia vor fi absolviţi de vreo vină, doar datorită atitudinii lor sincere, de recunoaştere a ceea ce s-a întâmplat în universitate, asta nu înseamnă însă că nu au încălcat etica profesională. Nu înseamnă că nu au dat note şi diplome unor studenţi pe care nu i-au văzut în viaţa lor, că nu le-au dat rezolvările subiectelor şi câte şi mai câte. Ei bine, aceştia nu sunt vizaţi de măsurile adoptate ieri, ei urmând să rămână la catedrele Universităţii „Eftimie Murgu”. Doar pentru că nu au luat şpagă! Au cedat însă traficului de influenţă şi au permis ca tot felul de analfabeţi să-ţi fluture astăzi sub nas diplome de ingineri, jurişti şi specialişti în marketing sau administraţie publică.

Doar nişte cazuri regretabile!

Rectorul Doina Frunzăverde a încercat prin acelaşi comunicat de presă să demonstreze că la „Eftimie Murgu” sunt şi profesori de calitate, lucru pe care nu l-a contestat cineva. Numai că aceştia au tăcut ani la rând, deşi cunoşteau foarte bine obiceiurile penale ale unor colegi de catedră, au acceptat în comunitatea academică reşiţeană oameni de o slabă calitate morală, iar în cazul unora dintre ei se poate vorbi şi despre calitatea profesională şi ascensiunea fulminantă, dar cel puţin dubioasă, pe care au avut-o în universitate. „Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că, la ora actuală, în universitate îşi desfăşoară activitatea un număr de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte bună pregătire profesională, au efectuat stagii de perfecţionare la universităţi partenere din străinătate, dovedind de-a lungul anilor integritate şi responsabilitate. Generaţiile de absolvenţi ai universităţii care ocupă poziţii importante în instituţii publice şi companii din ţară şi străinătate, precum şi numeroasele premii obţinute de către studenţii reşiţeni la olimpiadele şi competiţiile interuniversitare studenţeşti constituie o dovadă de netăgăduit a calităţii pregătirii profesionale asigurate de către Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa în cei 44 de ani de existenţă. În plus, numărul important de studenţi Erasmus care au efectuat stagii de studiu sau plasament la universităţile partenere din Europa s-au bucurat de aprecierea profesorilor din respectivele instituţii atât în ceea ce priveşte pregătirea profesională, cât şi buna conduită morală. Toate aceste rezultate sunt prezentate publicului larg prin rapoarte anuale, postate pe pagina Web a universităţii (www.uem.ro). Progresele înregistrate de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa în ultimii şase ani sunt evidenţiate şi de societatea civilă. Dacă în anul 2009 universitatea reşiţeană se situa pe unul dintre ultimele locuri ale clasamentului realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate, în anul 2015 aceasta ocupă poziţia 14 din 55 de universităţi prezente în Topul Universităţilor Curate, top întocmit de Societatea Academică din România (http://www.gandul.info/stiri/topul-universitatilor-curate-care-sunt-cele-mai-transparente-universitati-de-stat-din-romania-14345310). În consecinţă, Universitatea reşiţeană doreşte să asigure opinia publică şi pe studenţii săi că situaţii de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii „Drept European şi Internaţional” nu sunt decât cazuri regretabile, care nu reprezintă comunitatea academică în ansamblul său”, se mai arată în comunicatul rectorului UEM.

Comments

 1. andy says:

  V-ati asteptat la altceva? Cum credeti ca ar fi ajuns “doamna” FVerde rector fara sprijin politic? E doar o afacere de familie la nivel de judet. Sotul ei, traseist notoriu, prelua conducerea oricarui partid care era la putere in Romania. Doctrina de partid, convingere politica, toate astea sunt tampenii. Mafia transpartinica functioneaza perfect in CS iar efectele se vad. Acelasi mecanism functioneaza si in universitatea resiteana. In afara de cativa profesori, care chiar au stofa de intelectuali, restul e format din pleava care a ajuns pe posturi pe baza de nepotism, linguseala si promovare politica. UEM e de fapt o masinarie de spalat bani si o rampa de lansare pentru copiii interlopilor din CS.

 2. Radivoj Milenovici says:

  Dar infractorul/masonico/pedofil de sorin frunzan’balegar de ce nu il suspenda ori da afara din functie nimeni ? Bai prefectule de rahat dal afara pe limbricul criminal din presedintia CJ-lui CS .

 3. MIHAI GIDEA says:

  RADIVOJ ORDINARULE ITI DORESC SINCERE CONDOLEANTE SI SA NU MAI AUZIM DE TINE IN VECI AVORTON CE ESTI MAI DUTE DRACU DE OBSEDAT SEXUAL SI PEDOFIL CE ESTI SA MORI TE URASTE TOT JUDETUL DE ASTA TE DAI DIN ALTA TARA

 4. Raivoj Milenovici says:

  @MIHAJ GIDEA , CONDOLEANTELE MELE TIE(avortatura de la o vaca in grajd) SI INTREGII TALE SLEACTE DE ”MASONI PEDOFLI”, SPAGARI , HOTI , CORUPTI , CORUPTATORI , FALSIFICATORI DE DOCUMENTE SUB SEMNATURA PRIVATA , FRAUDATORI , TRAFICANTI DE INFLUENTA , SPALATORI DE BANI NEGRI , ETC, ETC,…..MASONERIA DIN ROMANIA ESTE NIMIC ALTCEVA DECAT O SLEACTA DE CIMINALI ORGANIZATI . VA DORESC SA VA IA DRACU PE TOTI INAINTE CA DUMNEZEU SA AUDA CA ATI MURIT .