Fie vară, fie iarnă, ochiurile cu apă termală de pe malul Cernei sunt mereu aglomerate! Condițiile în care turiștii se îmbăiază lasă însă de dorit.
Izvoarele cu apă termală de lângă Băile Herculane atrag anual mii de turiști din toate colțurile țării. Oamenii străbat sute de kilometri pentru terapia cu ape termosulfuroase, recunoscute pentru efectele benefice pe care acestea le au în tratarea bolilor reumatice ori a afecțiunilor neurologice.
Accesul în zona 7 Izvoare Calde este gratuit, un motiv în plus pentru a se sta la coadă indiferent de de anotimp. E adevărat și că perceperea vreunei taxe ar fi de tot râsul, având în vedere condițiile mizere de aici. Investiții zero, oamenii fiind nevoiți să se schimbe după paravane improvizate, printre gunoaie și sticle de plastic, ori pe marginea drumului. Coșurile de gunoi lipsesc și ele cu desăvârșire. Condiții ceva mai bune găsim la cădițele de lângă Izvorul Scorilo, dar este loc și de mai bine.
La izvoarele cu apă caldă de pe Cerna așa a fost mereu, iar turiștii s-au obișnuit cu lipsa de inițiativă a autorităților încât nici nu mai bagă în seamă condițiile de aici. Se bucură doar de cura gratuită la băi într-un areal de poveste pe Valea Cernei.
„Vin de vreo zece ani la Herculane, iar apele de aici îmi fac tare bine. Mi-aș dori ca zona să fie mai aranjată, mai bine organizată. Ce-i drept, nu plătim nimic, ne bucurăm pe gratis de aceste ape care ne fac tare bine, dar nu ar strica ca aici să se facă investiții, pentru că vin oameni de peste tot, iar condițiile lasă de dorit. Zilele trecute, un bătrân a alunecat în timp ce cobora la izvoarele de sub stâncă. Din fericire, a scăpat doar cu julituri ușoare, dar se putea întâmpla o nenorocire”, povestește un turist din Lugoj.
La cădițele de sub stâncă am întâlnit un cuplu venit tocmai din Maramureș. Oamenii spun că de trei ani aleg ca toamna să vină la Herculane. Le place stațiunea și aerul de aici, iar comparativ cu Băile Felix, la Herculane prețurile sunt mai accesibile pentru pensionarii cu venituri modeste.
„Apa ne face tare bine. După ce plecăm de aici, uităm ce vârstă avem, căci ne simțim revigorați. E o zonă frumoasă. E mereu aglomerat, pentru că, indiferent de vârstă, oamenii vor să profite de aceste băi. Am stat ceva până am găsit loc liber. E plăcut, sunt oameni de peste tot, mai povestești, schimbi impresii. E bine. Ar putea fi mai bine amenajată această zonă, pentru că s-ar face și bani. Nu văd de ce nu am plăti pentru aceste băi. Nu ne încântă că e gratis, dacă e mizerie în jur. Un bilet la un preț de bun-simț, pentru a-și permite tot omul, nu văd de ce nu am plăti. Dar să vedem și minime investiții”, spune pensionara din Baia Mare.