Justiție cu frâna de mână trasă pentru tânărul care a omorât doi oameni nevinovați! Beat și fără permis de conducere!

Au trecut aproape trei ani de când Mario Hilger, un tânăr de 17 ani la acea vreme, a urcat la volanul unei mașini de lux, beat criță, și a provocat un groaznic accident pe raza orașului Bocșa. A fost atât de grav încât s-a activat Planul Roșu! Au murit doi oameni, iar alți patru s-au chinuit în spital! Justiția l-a iertat de cătușe și nici după atâta timp nu se grăbește să facă dreptate!

La mijlocul lunii februarie a acestui an, tatăl, fiul și fratele lui Leontin Buză, una dintre cele două persoane decedate în accidentul provocat de Mario Hilger, au depus la Judecătoria Reșița o contestație privind durata urmăririi penale în dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița privitor la accidentul rutier de la Bocșa. Familia lui Leontin Buză a solicitat instanței să constate că durata de finalizare a urmăririi penale a depășit termenul rezonabil și, în consecință, să stabilească un termen până la împlinirea căruia procurorul de caz să pronunțe o soluție. 

Plan Roșu!

Tragicul accident rutier a avut loc în 4 august 2017. Autoritățile au activat Planul Roșu de intervenție, toți cei implicați aflându-se în stare foarte gravă. Fără să aibă permis de conducere și aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, Mario Hilger a intrat cu autoturismul său Volkswagen într-un microbuz condus regulamentar de Leontin Buză. A rezultat decesul acestuia din urmă și rănirea gravă a patru persoane. Ulterior, una dintre acestea și-a pierdut viața. 

 

Nicio zi de arest!

Conform procedurilor la astfel de evenimente tragice, s-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere și vătămare corporală din culpă. Mario Hilfiger era și sub influența băuturilor alcoolice având o alcoolemie de 0,7 la mie. În ciuda acestor aspecte, subliniază membrii familiei îndurerate, și a faptului că două persoane au decedat și alte patru au fost rănite, iar cel vinovat, care era minor, nu deținea permis de conducere și era și băut, nu a fost arestat preventiv. 

Până când?!

Familia Buză e nemulțumită pentru că tânărul a fost audiat în calitate de martor imediat după producerea accidentului, iar ulterior în dosarul penal nu ar mai fi fost efectuat niciun act de procedură în vederea stabilirii vinovăției lui Mario Hilger. Ulterior a fost audiat și în calitate de suspect, acesta recunoscând și regretând faptele comise. Tatăl, fiul și fratele lui Leontin Buză acuză că, de un an, dosarul se află în fișetul organelor de cercetare penală și, în ciuda nenumăratelor adrese efectuate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, în dosar nu se întâmplă nimic. În 7 august 2018 a fost finalizat și raportul de expertiză tehnică auto judiciară efectuată în dosar. „Mai bine de un an, niciun act de procedură nu a fost efectuat, suspectul nu a fost audiat în calitate de inculpat și nici ordonanță în acest sens nu a fost efectuată în acest dosar!”, s-au mai plâns instanței membrii familiei Buză.

De la un Parchet la altul!

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Caraș-Severin a constatat că dosarul respectiv se află în curs de soluționare. Magistratul a reținut că, inițial, s-a început urmărirea penală in rem, adică față de faptă, Mario Hilger devenind suspect abia în aprilie 2018. În 7 mai 2019 s-a propus punerea în mișcare a acțiunii penale. În 6 august însă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița a declinat competența de soluționare a dosarului în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. Și asta pentru a fi pusă în discuție inculparea tânărului pentru omor calificat. În spețe asemănătoare, când accidentele cu morți au fost consecința unui cumul de infracțiuni, consum de alcool și conducere fără permis în cazul de față, s-a discutat despre inculparea pentru omor calificat. În exact o săptămână, Parchetul Tribunalului a dispus clasarea cauzei în ceea ce privește comiterea infracțiunii de omor calificat, astfel că dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, în vederea rezolvării conflictului negativ de competență. Lucrurile s-au mișcat repede și la Timișoara, astfel că, în 26 august 2019, s-a stabilit că Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița este competent să finalizeze urmărirea penală. 

Aproape trei ani de la accident!

Până în prezent, a constatat judecătorul de drepturi și libertăți, au fost administrate mai multe probe, iar comportamentul părților din dosar nu a fost unul care se ducă la prelungirea duratei procedurilor penale. Judecătorul concluzionează că au fost administrate o serie de probe, dar că au existat și perioadă de inactivitate a organelor judiciare, fiind astfel afectată buna administrare a justiției. Judecătorul a mai constatat că, în 5 februarie 2020, s-au propus finalizarea urmăririi penale și emiterea rechizitoriului având ca rezultat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mario Hilger. Totuși, doi ani și șase luni de când se desfășoară urmărirea penală înseamnă mult prea mult, astfel că, Judecătoria Reșița a stabilit un termen obligatoriu până la care trebuie finalizat acest dosar: 24 iunie 2020! Păi, parcă era aproape totul gata încă din 5 februarie! Cinci luni pentru redactarea unui rechizitoriu?! E deja mult prea mult!

 

CITEȘTE ȘI:

[UPDATE 2] PLAN ROȘU de intervenție! Accident deosebit de grav la Bocșa! [FOTO]

Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Reșița, păzită cu mascații după accidentul de la Bocșa! [FOTO/VIDEO]

Cine îi oprește să mai ucidă?! Țiganii din Bocșa, „teroriștii” de pe șosele! Fără permis și băuți, în mașini de lux!