Ion Mocioalcă, parabolă UPT-UEMR: „Vine prinţul să te ia, dar dacă tu, Ileana Cosânzeana, tot îi dai cu flit… Nici broscoiul nu mai vine să te ia!“

Dacă nu se vine cu un plan serios de restructurare, Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa nu va mai putea fi salvată, avertizează deputatul Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin.

Declaraţiile făcute de Ion Mocioalcă acum, în aprilie 2018, la Banat TV, vin să confirme ceea ce Express de Banat sublinia în 2016. În 29 septembrie 2016, conducerea Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa făcuse încă o dată proba neputinţei. „Într-o încercare disperată de a salva de la dispariţie instituţia de învăţământ superior, Senatul universitar a aprobat un document numit «Program de restructurare», care demonstrează însă exact contrariul: UEMR întruneşte condiţiile perpetuării incapacităţii de plată!“ Asta semnalam noi în octombrie 2016, după ce Senatul UEMR, condus de Doina Frunzăverde, aproba un mirobolant program de restructurare.

CITEŞTE ŞI: Universitatea „Eftimie Murgu“, pe marginea prăpastiei! Colapsul financiar se măsoară în milioane şi milioane de lei!

La un an şi jumătate de la acel moment, când UEMR a beneficiat de sume suplimentare de la bugetul de stat alocate pentru situaţii speciale, deputatul Ion Mocioalcă rosteşte un adevăr pe care nimeni din conducerea universităţii nu vrea să-l recunoască public: Dacă nu se vine cu un plan serios de restructurare, nu va mai crede nimeni că universitatea va fi salvată!“

„Deşi nu sunt un tip foarte voluntar, aici mai mult m-am oferit eu!“

În loc să fie preocupat de căutarea de soluţii cu adevărat salvatoare, managementul UEMR alege să plătească poliţe tocmai celor ce s-au gândit că o apropiere de o universitate prestigioasă, Politehnica Timişoara, ar fi binevenită. Deranjat că decanul de la Inginerie a sărit peste el când s-a adresat UPT, rectorul Andrade Bichescu s-a mişcat rapid, ca un veritabil profesor de sport, propunând imediat demiterea decanului Sava Ianici.

CITEŞTE ŞI: Rectorul Bichescu își pierde funcția! Dar de studenți îi pasă cuiva?!

Nu la fel se mişcă Bichescu, însă, când e vorba să apeleze la demnitarii cărăşeni care ar putea sprijini Universitatea din Reşiţa. A lăsat de înţeles acest lucru liderul judeţean al PSD, când a fost întrebat dacă Bichescu i-a cerut sprijinul. „Mai mult m-am oferit eu! Deşi nu sunt un tip foarte voluntar, aici mai mult m-am oferit eu! Pentru că ei mai au o problemă: nu numai cu numărul de locuri, care, iată, la ultima discuţie, s-a mai reuşit să mai ciupim 7, 8, 10 locuri… Mai 4 la masterat şi aşa mai departe… cât se poate printr-un lobby din acesta decent făcut la Bucureşti. Dar… n-ajunge!“, a spus Ion Mocioalcă, făcând trimitere şi la cheltuielile cu profesorii, care sunt prea mari în raport cu numărul redus de studenţi, „asta e realitatea“, a recunoscut Mocioalcă.

„Am purtat discuţii cu actualul ministru şi e pentru a susţine universităţile mici. Nu există nicio formulă magică: ştiţi, noi vă susţinem, dar dacă voi nu puteţi şi nu puteţi, nu puteţi un an, doi, trei, cinci, noi tot să vă dăm bani… ca să ce?“, a mai spus deputatul PSD, amintind totodată că UEMR are „şi problema acelui credit european, de 5 milioane de euro (24,5 milioane de lei, n.r.), care dacă nu va avea cofinanţarea de aici, vor trebui să dea banii înapoi! Or, cu fondurile europene nu te joci!“

La Reşiţa, învăţământ superior de refugiu!

Cu toate că şi-ar dori ca Universitatea reşiţeană „să fie de sine stătătoare şi fără o coordonare din altă parte“, Mocioalcă nu se fereşte să pună problema în termeni dureros de realişti: „Ce găsesc copiii şi tinerii la Reşiţa? Unii vor să înveţe carte şi se duc la Londra. Alţii vor să înveţe, dar n-au bani de Londra şi se duc la Timişoara sau Bucureşti, la universităţi prestigioase. E una să scrie pe diploma ta Politehnica Timişoara sau Politehnica Bucureşti şi alta e să scrie Politehnica Reşiţa, trebuie s-o recunoaştem şi ar trebui s-o recunoască şi cei care sunt aici!… Între două ture de sapă, că nu mai are cine să aibă grijă de casă, e bine să avem aici un învăţământ – eu l-aş numi – de refugiu“.

După refuzarea ofertei de fuziune cu Universitatea Politehnica Timişoara, de către Senatul UEMR, prezidat de Doina Frunzăverde, deputatul Mocioalcă avertizează că Universitatea „Eftimie Murgu“ s-ar putea să nu se mai întâlnească cu astfel de şanse: „Vine prinţul să te ia, dar dacă tu, Ileana Cosânzeana, tot refuzi, tot îi dai cu flit, tot eşti cu nasul pe sus, nu mai vine… Nici broscoiul nu mai vine să te ia!“

CITEŞTE ŞI: 

Atac la președinte! A încălcat legea, să-și dea demisia de onoare!

INCENDIAR. Oameni din structurile informative și promovări scandaloase pentru profesori de foarte slabă calitate! Așa s-a prăbușit „Eftimie Murgu”!

Universitatea din Reșița, obligată să-și dubleze numărul de studenți!