Inginer de renume mondial, DHC al Universității Politehnica Timișoara

Dan Frangopol dhc upt
mbmr 1000x100

Profesorul Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională, este Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica Timișoara.

Senatul Universității Politehnica Timişoara s-a reunit în ședință festivă în vederea decernării celei mai înalte distincții pe care o poate acorda o instituție de învățământ superior, titlul academic de Doctor Honoris Causa, profesorului dr. ing. Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională.

Profesorul Dan M. Frangopol, de la Universitatea Lehigh, Bethlehem, Pennsylvania (SUA), este un reputat om de știință în domeniile Ingineriei Structurale și al Siguranței Construcțiilor Inginerești. În România Profesorul FRANGOPOL a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române (2017) și al Academiei de Științe Tehnice (2000), precum și Doctor Honoris Causa al Universității „Gh. Asachi” din Iași (2014) și al Universității Tehnice de Construcții din București (2001).

După îmbrăcarea robei cu însemnele UPT și înmânarea diplomei de Doctor Honoris Causa, așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente, proaspătul laureat a susținut o dizertație, tema aleasă fiind legată de domeniul său de expertiză, al ingineriei structurale și al siguranței construcțiilor în contextul schimbărilor climatice.

Inginerul roman, specialist internațional

Dan Frangopol s-a născut la București în anul 1946. în anul 1969 a absolvit cu rezultate excepționale Institutul de Construcții București (în prezent Universitatea Tehnică de Construcții București), fiind angajat apoi ca asistent universitar la aceeași universitate. În anul 1976 obține, la Universitatea din Liege, Belgia, sub conducerea reputatului profesor Charles Massonnet, titlul de Doctor în Științe Aplicate, fiind distins cu cea mai înaltă distincție. Între anii 1979 – 1983 activează ca inginer proiectant de structuri în cadrul companiei A. Lipski Consulting Engineers, Bruxelles, Belgia. Până în anul 2006 a fost profesor de Inginerie Structurală la University of Colorado at Boulder, devenind apoi Profesor Emerit al acestei prestigioase universități. În prezent, profesorul Dan Frangopol este primul titular al Endowed Chair Fazlur R. Khan, catedra de Inginerie Structurală și Arhitectură de la Universitatea Lehigh, Bethlehem, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii.

Dan Frangopol dhc upt

Dan Frangopol

gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Muzeul TM

Domeniul de cercetare în care excelează profesorul Dan Frangopol cuprinde aplicarea conceptelor și metodelor probabilistice în ingineria civilă și maritimă, vizând siguranța structurală, proiectarea bazată pe fiabilitate, optimizarea structurilor de clădiri, a podurilor și a navelor, monitorizarea structurilor și întreținerea performanței acestora pe durata ciclului de viață, managementul riscului structurilor și infrastructurilor, evaluarea bazată pe risc, sustenabilitatea infrastructurii precum și reziliența la dezastre naturale.

Conform prestigioasei American Society of Civil Engineers, „Dan M. Frangopol este o autoritate proeminenta în siguranța podurilor și managementul întreținerii, al fiabilității sistemelor structurale și al ciclului de viață în ingineria civilă. Contribuțiile sale au definit o mare parte din practica curentă în domeniul prevederilor de proiectare, metodelor de management, precum și metodelor de optimizare. Activitățile desfășurate de Dr. Frangopol în domeniul întreținerii structurilor deteriorate, precum și dezvoltării factorilor de redundanță a sistemelor folosiți la evaluarea performanțelor structurilor cu deschideri mari, nu doar au economisit timp și bani, ci, foarte probabil, au salvat vieți … Dr. Frangopol este un renumit profesor și mentor pentru viitorii ingineri.”

Profesorul Dan Frangopol se bucură de o largă recunoaștere științifică, fiind deținătorul unor premii naționale și internaționale remarcabile și al unor titluri științifice onorifice.

 

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/