De aproape trei ani, Spitalul Orășenesc Moldova Nouă se poate mândri cu medicul pediatru Lucica Stoica, un medic exemplu care a preferat să facă naveta Timișoara-Moldova Nouă, un medic care a hotărât să-și continue profesia în țara în care și-a finalizat studiile (luptând astfel cu nuanțele de gri ce umbresc peisajul sistemului medical românesc), în ciuda nenumăratelor facilități oferite de unitățile spitalicești din străinătate! Cu toate acestea, există și medici care renunță la orice sacrificiu, care nu sunt dispuși să-și facă planuri pe termen lung în România, motiv pentru care aleg drumul străinătății.
În România, domeniul în care se resimte cel mai mult lipsa specialiștilor este cel al sănătății. Care ar fi însă motivele care stau la baza acestui fenomen, mai exact, de ce este România „flămândă” atunci când vine vorba de personalul medical? O prima cauză, explică Lucica Stoica pentru expressdebanat.ro, se referă la condițiile din spital. „Dincolo de Pediatrie, unde nu mă pot plânge, în sensul că am cu ce să-mi fac treaba, sunt compartimente unde nu ai cu ce, nu te poți apropia, nu poți să faci nimic, dacă nu ai laborator, radiologie, un ecograf, medicamente. Pe când dincolo, dacă pleci, ți se face orice analiză, la orice oră și cred că de aceea mai ales colegii tineri acceptă să plece dincolo, dar și acolo volumul de muncă e destul de mare, dar au condiții și au clar salarii mai mari”.
Un alt exemplu dat de Stoica vizează infrastructura dezastruoasă. Deși venirea încă unui coleg la Moldova Nouă reprezintă cea mai mare dorință a pediatrului timișorean, totuși, acesta nu este sigur că alți colegi de-ai săi ar avea curajul să o urmeze, mai ales în privința navetei: „Să luăm ca exemplu Moldova Nouă. Să zicem că mai vrea să vină cineva, un pediatru, dorința mea maximă. În primul rând, nu ai infrastructură. Eu acum am învățat fiecare groapă, unde ar putea să sară vreo căprioară, vreun cal sau mai știu eu ce, dar să zicem că vine un coleg, care nu e șofer sau nu are curaj sau e începător. Ai un autobuz, care face 4 ore, ceea ce e inuman! Deci în 4 ore îmi vine să mă duc pe jos și să mă întorc de oriunde. Asta ar fi o piedică”.
Totodată, Lucica Stoica are convingerea că nici măcar o creștere salarială „de 10.000 de euro pe lună” nu ar rezolva, în totalitate, problema exodului medicilor, dacă nu sunt luate în calcul condițiile din spital și infrastructura: „Nu cred că salariile vor rezolva 100% problema lipsei medicilor, până nu se face o infrastructură, nu zic să faci o oră, dar măcar o oră și jumate, chiar două ore. Altfel, e obositor. Sunt zile în care vin dimineața, plec din Timișoara la cinci și jumătate-șase și ajung pe întuneric, cel puțin iarna și mă-ntorc tot pe întuneric. Mai prinzi ceață, mai prinzi polei, deci nu este ușor”.