VIDEO: Imaginile din 1969 au făcut turul lumii

În anii ’60, știrile legate de municipiul de pe Bârzava deschideau buletinele difuzate de televiziunea națională. Economia „înfloritoare” de la vremea respectivă era reflectată cu mândrie în presa națională.

De câteva zile, pe paginile de socializare se distribuie intens imagini filmate la Reșița la finele anilor ’60. În centrul filmulețului se află Uzina Constructoare de Mașini, denumită generic „Uzina Uzinelor”, care la vremea respectivă înregistra recorduri naționale la producția de fontă.

Între timp lucrurile s-au schimbat, însă chiar și așa filmulețul are o mare valoare istorică, astfel că reșițenii au devenit nostalgici. „Păcat că este prea scurtă prezentarea, ce a fost a fost!”, spune unul dintre locuitorii orașului pe site-ul de socializare.

La doar câțiva ani mai târziu după prezentarea știrilor de ultimă oră despre „uzina uzinelor”, Nicolae Ceaușescu urma să viziteze societatea, dar și să își pună semnătura în Cartea de Onoare, înființată în 1964.

CITEȘTE ȘI: Vezi mesajul lăsat de Ceaușescu în Cartea de onoare UCMR!

Astăzi, Uzina Constructoare de Mașini a mai rămas cu puțin peste 1.000 de angajați, iar societatea este în insolvență. Se apropie cu pași repezi de faliment. Muncitorii stau mai mult în șomaj tehnic și doar punctual sunt chemați la lucru să facă lucrări de intervenție.

Viitorul pare a fi în continuare incert, în ciuda previziunilor făcute de oamenii politici. Asta, pentru că a fost imposibil ca UCMR să treacă prin procesul de etatizare, fără eliminarea Articolului K din Legea Insolvenței. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, soarta societății stă sub semnul întrebării.

Reamintim că singura măsură care s-a luat a fost transferul creanțelor de la ANAF la AAAS. Rămâne de văzut dacă oamenii politici vor mai găsi soluții prin care să salveze „Uzina uzinelor”!

FOTO: www.ucmr.ro