Fostul director al Casei de Pensii, declarat incompatibil de ANI

ANI a dat astăzi publicității un nou raport privind starea de incompatibilitate a lui Cătălin Bîcleșanu, care a deținut simultan mai multe funcții și calități.

În perioada 25 septembrie 2009 – 06 aprilie 2012, persoana vizată a ocupat funcția de director coordonator la Casa de Pensii, a fost consilier în cadrul aceleiași instituții, dar și consilier local la Moldova Nouă.

„Astfel, Bîcleșanu Cătălin Vasile a încălcat dispozițiile art. 97, alin. (2), lit. a) și b) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «[…] Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă: pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales; până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit”. Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare», se arată în comunicatul de presă al Agenției Naționale de Integritate.

Potrivit oficialilor instituției, starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit Legii.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, subliniază oficialii ANI, în cadrul aceluiași document.