Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa se află pe malul stâng al Dunării

casinoherculane by sungarden

Deşi turismul din Clisura Dunării devenea greu subiect de discuţie pe vremuri, frumuseţile peisajelor din zonă îi lasă acum pe mulţi dintre turişti muţi de uimire. Statuia lui Decebal este doar una dintre operele de artă pe care le deţine malul stâng al fluviului.

Promovată şi finanţată de istoricul amator şi omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan, sculptura care îl înfăţişează pe Decebal, ultimul rege al dacilor, se află într-un peisaj natural spectaculos, acolo unde Carpaţii întâlnesc Dunărea. Minunata creaţie a fost realizată în zece ani, între 1990 şi 2000, de către doar 12 arhitecţi şi sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea. Truda acestora este una lăudabilă comparativ cu lucrările sculpturilor de pe Muntele Rushmore, care au fost efectuate în 14 ani cu ajutorul a peste 300 de sculptori alpinişti.

Povestea operei de artă

Periculoasa lucrare a început cu defrişarea copacilor care împădureau stânca, apoi s-a trecut la curăţarea acesteia, dar şi a rocilor care puneau foarte mult în pericol viaţa oamenilor. Toate uneltele folosite au fost transportate cu barca şi cu saci a câte 40-50 de kilograme în spinare, zona fiind destul de greu de explorat cu utilaje grele. Peste o tonă de dinamită s-a folosit la realizarea lucrării sculptate. Cei 12 arhitecţi care au trudit la realizarea minunatei opere în stâncă au lucrat în două ture a câte şase ore pe zi şi doar în perioada martie-octombrie a fiecărui an, când natura şi vremea le permitea accesul pe stânci. O operațiune la fel de grea și riscantă a fost cea de manevrare a schelelor. În perioadele de vară, chinul era mai mare, întrucât stânca se încingea, iar condiţiile de lucru erau insuportabile, arhitecţii fiind supuşi şi unor accidente neplăcute. Însă, din mare fericire, au trecut cu bine peste acestea. Ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal (care avea o înălțime de șapte metri) s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă. Ulterior s-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multă siguranță. Astfel, acesta a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

decebal1  decebal2

Cu şase metri mai mică decât Statuia Libertăţii

Cu o lungime de 55 de metri şi lăţime de 25 de metri, Statuia lui Decebal de la Cazanele Mici a devenit cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa: are cu doar şase metri mai puţin decât Statuia Libertăţii din SUA şi cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro. În locul unde se află minunata creaţie, Dunărea atinge adâncimea cea mai mare, de 120 de metri. Pentru a ajunge la statuie se poate merge cu maşina către Orşova, prin localităţile Moldova Nouă, Eşelniţa, Dubova, dar se poate ajunge şi cu bărcile care pleacă regulat din Orşova. Frumuseţea Statuii lui Decebal, pe care se află inscripţia scrisă în latină, sculptată şi ea în stâncă, DECEBAL REX – DRAGAN FECIT (Regele Decebal, făcut de Drăgan), este impresionantă şi completează un peisaj mirific acolo unde Dunărea parcă fierbe în cazane.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/