INCREDIBIL. Garda de Mediu, „cumpărată” cu poze?! Primarul din Gârnic face legea!

Problema gunoaielor din împrejurimile Gârnicului nu e nici pe departe rezolvată, ba mai mult, șeful Gărzii de Mediu ține apărarea autorităților, dând vina pe infrastructura rutieră.

Gunoaiele menajere din împrejurimile Gârnicului au fost ilustrate în Express de Banat în câteva articole anterioare și am sperat ca după vizita în teren lucrurile să se îndrepte și poluarea zonei mirifice din Munții Locvei să devină un subiect de domeniul trecutului. Se pare însă că lucrurile nu sunt nici pe departe așa. După ce comisarii Gărzii de Mediu au vizitat zona împreună cu un reprezentant al Express de Banat, aspectele semnalate de către cetățenii din comunitatea Gârnicului au fost clare ca lumina zile, nefiind niciun dubiu în ceea ce privește depozitarea haotică și necontrolată a deșeurilor menajere prin pădurile din împrejurimi.

Chiar dacă am fost atenționați de la bun început că demersul jurnalistic nu va avea efect, întrucât primarul comunei Gârnic, pesedistul Nicolae Tismănariu, are relații sus-puse. Am ignorat avertismentul cu credința că, dacă realitatea din teren este cea pe care o reflectau fotografiile trimise de cetățenii din zonă, decizia celor de la Garda de Mediu trebuia să fie una clară și fără echivoc. Numai că lucrurile nu au stat deloc așa…

Imediat după ce a fost vizitată zona, a fost sesizată Garda de Mediu cu privire la ceea ce se petrece acolo. Cei de la Garda de Mediu au fost foarte receptivi și, la inițiativa comisarului-șef, am acceptat să-i însoțim pe comisarii ce urmau să efectueze controlul la fața locului. În timpul controlului, după ce comisarii Gărzii de Mediu au lăsat o invitație la sediul Primăriei Gârnic, în drumul de întoarcere, unul dintre comisari a fost sunat de către primarul comunei. Nicolae Tismănariu a început să-l apostrofeze pe comisar, negând orice acuzație, deși nu i se adusese niciuna, în mod oficial…

După analizarea probelor din teren și prezența celor de la Primăria Gârnic la sediul Gărzii de Mediu, conform invitației lăsate în momentul controlului, comunicarea cu șeful Comisariatului Județean Caraș-Severin, Gheorghe Muntean, a încetat subit în sensul că nu a mai răspuns la telefon. Potrivit unor informații neoficiale, primarul Tismănariu s-ar fi lăudat în ședința de Consiliu Local Gârnic că „a rezolvat” problema controalelor în ceea ce privește gunoiul din comunitate. Prin urmare, am considerat de cuviință ca domnul comisar-șef să ne dea niște lămuriri, însă a evitat să dea explicații.

A făcut-o, într-un final, după Colegiul Prefectural de ieri, iar explicațiile sunt unele halucinante! Muntean afirmă că primarul din Gârnic a fost sancționat doar cu 15.000 de lei și asta datorită faptului că primarul a prezentat imagini din care reiese că zonele respective au fost ecologizate! „S-a aplicat o sancțiune de 15.000 de lei și s-a igienizat locul, deci domnul primar a venit cu niște filmulețe și cu niște poze, probabil cu copiii din școala generală din localitate sau cu asociații de voluntari și a igienizat zona pe care ne-ați prezentat-o, pentru că noi n-avem de unde să știm, pentru că, chiar prin toate cărările și toate potecile, nu ne putem băga la o comuna. A făcut curățenie și a plătit și sancțiunea contravențională”, susține comisarul-șef, după simpla vizionare a unor imagini. Este greu de crezut însă că, într-un timp așa scurt, gunoiul aruncat haotic a fost colectat și depozitat într-o locație autorizată.

Întrebat dacă se bazează pe simple fotografii, comisarul-șef Muntean a revenit asupra afirmației: „Inspectorii au săptămâna viitoare în program verificarea zonei unde a fost semnalată problema și bineînțeles verificarea măsurilor care au fost impuse domului primar cu ocazia controlului”.

Culmea, Gheorghe Muntean pare să găsească și o scuză pentru edilul din Gârnic. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu susține că în comunitățile unde accesul este mai greoi, starea infrastructurii nu permite colectarea gunoiului. Dacă șeful instituției care ar trebui să vegheze la protejarea naturii face o astfel de afirmație, încep să se confirme avertismentele primite la începutul anchetei. Să înțelegem că toți primarii din Caraș-Severin în ale căror localități căile de acces nu sunt corespunzătoare, pot depozita gunoiul unde doresc?!

Vă reamintim că primarul din Gârnic nu este la prima abatere. La penultimul control al comisarilor din cadrul Gărzii de Mediu Caraș-Severin, edilul s-a ales cu o amendă de 50.000 de lei și asta din cauza poluării pârâului Valea Mare, fără a se determina sursa provenienței gunoaielor. În loc ca amenda să fie acum și mai consistentă, Gheorghe Muntean a considerat că e cazul să fie blând cu un edil nepăsător și lipsit de responsabilitate în ceea ce privește protejarea naturii și a mediului înconjurător. Din păcate, dacă cei responsabili cu anumite atribuții vremelnice trec cu vederea abaterile de acest gen și iartă, natura nu îi va ierta…

CITEȘTE ȘI:

SCANDALOS. Cadrul natural de poveste de la Gârnic, îngropat în gunoaie! Primarului Tismănariu îi pasă prea puțin spre deloc!

[FOTO/VIDEO] Express de Banat scoate gunoiul de sub preșul Primăriei Gârnic!