SCANDALOS. Cadrul natural de poveste de la Gârnic, îngropat în gunoaie! Primarului Tismănariu îi pasă prea puțin spre deloc!

Nicolae Tismănariu, edilul-șef al colțului de rai care atrage anual vreo 6.000 de turiști, în principal străini, manifestă o nepăsare de-a dreptul scandaloasă cu privire la deșeurile aruncate la întâmplare și mai ales față de groapa de gunoi improvizată!

Împrejurimile Gârnicului sunt de o frumusețe ieșită din comun, sunt unele din cele mai frumoase zone turistice din Caraș-Severin. Valea Mare este rezervație naturală de interes național inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier. Începând din anul 2007 a fost inclusă în Situl de Importanță Comunitară Porțile de Fier și Situl de Importanță Avifaunistică Munții Almăjului – Locvei. Toate aceste aspecte nu par a fi subiecte de interes pentru autoritățile locale, care tolerează agresiunile împotriva naturii.

În luna martie, reporterii Express de Banat atrăgeau atenția asupra unui aspect deosebit de grav: poluarea din împrejurimile Gârnicului, mai exact ceea ce se întâmplă cu pârâul Valea Mare. În urma articolului apărut în 15 martie, comisarii Gărzii de Mediu Caraș-Severin s-au sesizat și au făcut o anchetă la fața locului. După controlul efectuat, Primăria Gârnic a fost amendată cu 50.000 lei pentru nerespectarea normelor prevăzute în Legea Mediului. Tot în urma controlului, primăria a fost obligată să degajeze zonele poluate cu deșeuri menajere și să se ocupe de igienizarea acestor locații. De atunci au trecut mai bine de patru luni, iar situația nu pare să fi fost rezolvată! Ba, mai mult, o parte din cetățenii comunei acuză autoritățile locale că depozitarea necontrolată a gunoaielor menajere s-ar face în continuare cu nerespectarea legii!

Sesizați fiind de aceste aspecte, reporterii Express de Banat au dat curs acestor semnalări și au făcut o vizită în teren, pentru a relata în mod obiectiv situația creată pe raza comunei Gârnic. Încă de la intrarea în satul Padina Matei, pe cursul pârâului Valea Mare, gunoaiele sunt vizibile cu ochiul liber, albia râului fiind plină de pet-uri, doze de aluminiu, hârtie etc. Mai mult, din cauza lucrărilor efectuate la rigola drumului ce leagă Moldova-Nouă de Gârnic, materialul ce rezultă din săpături este aruncat pur și simplu pe malul pârâului Valea Mare, această activitate lăsând parcă impresia că se dorește acoperirea urmelor de depozitare necontrolată a gunoiului menajer.

Odată ajunși în împrejurimile Gârnicului, imaginea este una dezolantă, iar în apropierea satului există chiar o groapă de gunoi, unde sunt depozitate câteva zeci de tone de gunoi menajer. Evident, cu încălcarea flagrantă a legii! Nici în pădurea din împrejurimi lucrurile nu stau mai bine, zeci de locații din pădure fiind pline de grămezi de gunoi menajer. Din discuțiile purtate cu câțiva cetățeni din comunitate, care au dorit să-și păstreze anonimatul, se pare că depozitarea gunoiului în zonele respective s-ar face chiar de către primărie. Faptul că-n anumite locații grămezile de gunoi sunt consistente și că multe deșeuri se află în saci ar putea susține varianta localnicilor.

CITEȘTE ȘI:

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

FOTO/DEZASTRU ECOLOGIC. Cascade din zone protejate de lege, îngropate în peturi. Până unde merge nesimțirea?

Contactat telefonic de reporterii Express de Banat, edilul-șef Nicolae Tismănariu s-a prefăcut că nu cunoaște situația și că nouă ziariștilor ne place scandalul. Mai mult, ne-a acuzat că facem articole cu poze false! Domnia sa a recunoscut totuși că cei de la Garda de Mediu l-au sancționat pentru aspectele prezentate mai sus. Acesta nu a recunoscut însă faptul că pe raza comunei ar exista depozitări necontrolate ale deșeurilor, ba mai mult, a omis să ne spună că există o groapă de gunoi în apropierea Gârnicului. În momentul în care i-am dezvăluit primarului faptul că ne-am deplasat în zonă și i-am descris cu lux de amănunte locațiile unde sunt aceste depozitări necontrolate, edilul a schimbat placa și a recunoscut că există probleme. Dar, bineînțeles, nu din vina lui! Primarul Tismănariu nu și-a asumat aceste disfuncționalități, încercând să dea vina pe cetățenii din comunitate. „Foarte mulți cetățeni din comună își pun gunoaiele menajere în mașini și când ies la munca câmpului le depozitează pe unde apucă.  Noi nu avem posibilitatea să-i monitorizăm pe toți, zona fiind una foarte întinsă, iar primăria nu dispune de angajați suficienți”, a declarat edilul.

Atitudinea primarului este de neînțeles și asta pentru că împrejurimile Gârnicului sunt vizitate anual de aproximativ 6.000 de turiști, numărul lor crescând de la an la an. Majoritatea sunt străini, aceștia „admirând” urmele nerușinării care se răsfrâng asupra naturii, nu numai cadrul natural de excepție.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157671482071676″]

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/